Gyógyító természet – a Kneipp taposó hátterében

Sebastian Kneipp az 1800-as években élt lelkész volt, és mint akkor sokan mások egyike volt azoknak, akiket utolért a szörnyű betegség, a tuberkulózis - másnéven gümőkor. A kórra, amely leggyakrabban a tüdőt támadja meg, de az emberi szervezet egészét fenyegeti, abban az időben még nem volt megoldás és rengetegen vesztették életüket a betegséggel szembeni küzdelemben.

Kneipp azonban nem fogadta el a tényt, hogy nem létezik gyógymód és jó irányban kezdett el kutakodni - kúrájának alapját a hideg-meleg víz váltakozására fektette. A különleges terápia és a gyógynövények ereje kigyógyította betegségéből és ezzel gyakorlatilag Kneipp beírta magát az orvostudomány történelmébe - még maga a Pápa is elismerte tehetségét.

Ép testben ép lélek

Kneipp egészséges életmódjának - gyógynövények, ételek, kozmetikumok - receptjei máig fennmaradtak, de a legfőbb tanításai mind a hideg-meleg váltakozása köré fonódik. Több könyvet írt, amelyek közül egy egész kötetet szentelt a vízkúrái számára, amelyben részletezi a borogatások, fürdők, gőzölések, pakolások és zuhanyok egészséges, gyógyító használatát.

nature 203939 960 720

A Kneipp taposóról

Bizonyára már te is találkoztál vele, hiszen sok fürdőzőben megtalálható a Kneipp taposó valamely változata. A Kneipp tudásán alapuló alacsony vízszintű medence nem más, mint egy hideg-meleg váltófürdő.

Létezik négy-, két- és egyrészes is, ahol a különálló részekben különböző hőmérsékletű víz található. Az egyrészesben csak hideg, a kétrészesben hideg-meleg, a négyrészesben pedig a hőmérsékletek közötti átmeneteket is beépítettek a taposóba.

A Kneipp taposó hidegvizének hőmérséklete 16°C körüli, a víz mélysége pedig igen alacsony, vízszintje, ha beleállsz, a lábszárközeped felett, de a térded alatt fog húzódni. Hatása többek között a vérkeringésre, az érfalakra, az anyagcserére van. A medence aljára köveket terítenek szét, amelyek séta közben masszírozzák az ember talpát, ezzel is hozzájárulva az egészséghez. Természetesen valódi hatását akkor fejti ki, ha valóban kúraszerűen, tehát rendszeresen használod ezt a különleges medencét. Fontos, hogy ha kilépsz a hideg vízből, ne hagyd, hogy sokáig hidegen a lábad - ha nem is lépsz be a melegvízbe, törölközőt akkor is teríts rá.

Kneipp park Bükfürdőn

Aki márciusban velünk tart a VII. Magyar Országos Szaunamester Bajnokság bükfürdői forulójára, annak érdemes rövid kitérőt tenni a Kneipp parkba is, ahol a látogatóka egy igazán különleges, több mint 500 méter hosszú száraztaposóval várják. :-)

Jelentkezz képzésünkre most!Amennyiben érdeklődsz képzéseink után kérjük jelentkezz és rövid időn belül felvesszük veled a kapcsolatot, vagy hívj a 06 70 7798309 telefonszámon!

A jelentkezési lap kitöltése nem jár semmilyen kötelezettséggel!

Név:
Telefonszám:
-
E-mail:
Szaunameszer képzés helyszíne, akár több is választható:
Virgácsmester képzés: