Szauna és jóga – Bikram jóga, hot jóga

Nem túlzás állítani, hogy az indiai hagyományokon nyugvó jóga népszerűsége a nyugati kultúrában egyre nagyobb, folyamatosan növelve a jógát gyakorlók népes táborát. Habár eredeti célját tekintve a jóga a tudat átalakítását, illetve a karma és az újjászületés körforgásából való megszabadulás elérését célozza különféle indiai vallási módszerek és technikák gyakorlása révén, ez azonban a modern kor társadalmában aligha jelenti az elsődleges célt.

Se szeri se száma a különféle jógázási formáknak, mely alkalmazkodva a kor és az adott társadalom igényeihez, illetve az új trendekhez, folyamatosan bővül. E cikkben kizárólag a bikram jógáról, és azok változatairól, közismerten a hot jógáról, mint a szaunázással és az izzadással jogosan összefüggésbe hozott újkeletű jógázási formáról lesz szó.

Azoknak, akiknek ismeretei nem teljesek a bikram jógával kapcsolatban, érdemes tudni, hogy ez a fajta jóga a hatha jóga egyik változata, melyet a 20. században alkotott meg egy indiai jógi, Bikram Chodhoury. Lényege, hogy a 26 hatha ászanát magasabb hőmérsékleten, 38-40 fokban hajtják végre 90 percig, két sorozatban, elvileg 40%-os páratartalom mellett.

hotyoga1

Bár a hagyományos jóga számtalan pozitív egészségügyi hatása bizonyítottan vitathatatlan, sokakban jogosan felmerül a kérdés, hogy 90 percet kb. 40 fokon végigdolgozni, mégha elsősorban nem is erősítésről hanem nyújtásról van szó, mennyire egészséges, illetve, ha létezik egyáltalán, akkor milyen ellenjavallatokról beszélhetünk?

A bikram jóga koncepciója szerint a felmelegített közeg miatt az izmok is hamarabb bemelegszenek, és fenntartott hő csökkenti a sérülések kockázatát, illetve növeli a szövetek nyújthatóságát. A hő hatására fokozódik a keringés, nő a pulzus, ezzel növelve a gyakorlatok intenzitását. A fokozottabb izzadás következtében a méreganyagok kiválasztása is jóval hatékonyabb. Végül túllépve saját határainkat megtanuljuk, hogyan használjuk a tudatosságot a hajlékonyságunk növelésében és a légzésben.

Livia banner

A bikram előnyeinek ellenében azonban számos, orvosok által is végzett tanulmány született, és az eredmények megosztóak. Példaként felhozva, az American Council of Exercise tanulmánya a hot jóga során mérhető pulzusszám-változást és a testmag hőmérsékletének emelkedését vizsgálta. A vizsgálatban résztvevő jógázók testmaghőmérséklete a 90 perc végére elérte a 39.1-39.4 Celsius fokot, ami hőterhelést tekintve már-már kritikusnak mondható. Referenciapontként a hagyományos finn szaunát használók maghőmérséklete 90 fokon 15 perc elteltével sem haladja meg a +1 fokos növekedést. Nem véletlen, hogy a jógázás ezen formájának kipróbálói közül sokan extrém kimerültségről, dehidratáltságról, fejfájásról, de még szívfájdalomról és sajgó izmokról is beszámoltak a résztvevők.

hotyoga2

Számos magasan képzett jógainstruktor, köztük az Államokban 25 éve jógát oktató Judy Kurilla egyáltalán nem ajánlja diákjainak a hot jógát, mert „az mindennel ellentétes, amelyet a jógázás tanítani szeretne. A hot jóga kifejezés már önmagában is ellentétes. A jóga ugyanis arról szól, hogy hogyan csöndesítsük el az elménket, és hallgassunk testünk üzeneteire mindennemű zavar nélkül. Amint a pulzusszámunk megnövekszik és intenzíven izzadni kezdünk, a szervezet célja a túlélés lesz, a jógának pedig nem ez a célja. A tény pedig, hogy az indiai klíma melegebb, nem mutat sok összefüggést a hot jógával, ugyanis az ottaniak többsége jógázni napfelkelte előtt és napnyugta után szokott.”

Bár nem cél, mégis az extrém hőterhelés, izzadás és pulzusnövekedés miatt testünk számos pozitív fiziológiai folyamaton megy keresztül, melyet a gyakorlott szaunázók pontosan ismernek: a nagy mennyiségű endorfin termelődés, mely érthető módon ahogy sokakat a szaunázás és a szaunaprogramok lelkes gyakorlóivá, úgy másokat a bikram jógaórák szenvedélyes látogatóivá tesz.

hotyoga3

Az aranyszabály azonban mind a hot jógázás, mind a szaunázás során – hogy ha túl sok, menjünk ki, illetve hidratáljunk bőséggel a bikram jóga alatt, illetve a szaunázást követően, elkerülve a kiszáradást.

Livia Evergreen

Források:
Wikipédia
Jógapont
Healthline.com
ACE tanulmány

Jelentkezz képzésünkre most!Amennyiben érdeklődsz képzéseink után kérjük jelentkezz és rövid időn belül felvesszük veled a kapcsolatot, vagy hívj a 06 70 7798309 telefonszámon!

A jelentkezési lap kitöltése nem jár semmilyen kötelezettséggel!

Név:
Telefonszám:
-
E-mail:
Szaunameszer képzés helyszíne, akár több is választható:
Virgácsmester képzés: