Megfelelő zeneválasztás szaunaprogramokra – interjú a szaunamesterek udvari zeneszerzőjével :-)

Szaunamesternek lenni igen komplex vállalkozás – nem elégelsajátítani az alapvető legyezéstechnikákat és megtalálni a megfelelő kommunikációt a közönséggel. Aki igazán el akarja varázsolni a vendégeket, annak meg kell tanulnia olvasni a vendégek tekintetéből, apróbb mozdulataiból, amelyek irányítják a programot és meg kell tanulni egyszerre több érzékszervre hatni.

Minél jobban beleássa magát az ember a szaunamesterségbe, annál inkább megmutatkozik, hogy milyen sok lehetőség van a programok tökéletesítésére. Jól tudjuk milyen széles a választék legyezőtechnikai eszközök terén, ezen felül a szaunamester illatok rengetege közül válogathat, számtalan testradír, peeling, krém áll rendelkezésre élményfokozásra nem beszélve az elfogyasztásra kínált gyümölcsökről. Továbbszínesíthetik a programot a különböző fénytechnikai elemek és a zenei aláfestések, amelyek már önmagukban is terápiás szerepet töltenek be. Nem könnyű ezeket szinkronba hozni úgy, hogy közben a saját és a vendégek ízlésével is összhangban álljanak.

Kiragadván egyet az imént felsoroltak közül, cikkünk folytatásában Szabó Zoltán mutatja be a megfelelő zeneválasztás ismérveit, aki nem is olyan rég, az improvizációs versenyen ékesen bizonyította tehetségét. A VII. Magyar Országos Szaunamester Bajnokság bükfürdői improvizációs fordulójára Zoltán ugyanis összesen 48 mixelt zeneszámmal készült a versenyprogramokra, melyek közül a zenesorsolást lebonyolítottuk.

 szabo zoli zene3

300 felhasznált zeneszámból, 70 óra alatt 48 jól átgondolt szaunaprogramara optimalizált zenei tükör. Hogy erre valaki képes legyen, ahhoz igazi szenvedély szükséges.

„A zene az minden!” A zene már kiskorom óta szerves része az életemnek.” – nyilatkozta Zoltán arra vonatkozóan, mit is jelent számára a zene – „Egész fiatalon énekkarba jártam, majd gitározni és énekelni tanultam és két évig tagja voltam egy Musical Stúdiónak, drága vezetőnk, Dobos Elena keze alatt, Isten nyugosztalja.

A főiskolán Várkonyi Attila keze alatt belekóstoltam a rádiózásba is és először segédszerkesztő, majd egy fél évig műsorvezető voltam a Vörösmarty Rádió főiskolai rovatában, illetve reklámszövegeket mondtam fel. Itt tanultam meg az zeneszerkesztés és vágás alapjait, de még megvannak a régi magnókazettáim, amiket tizenéves koromban, a magnóval csettegve, kattogva készítettem el a saját válogatásaimat. :-)

Ráéreztem, aztán pedig megtanultam, hogy a zene nem csupán időtöltés. Érzelmileg is hat ránk, akár egy Metallica koncerten pogózik az ember, akár egy klasszikus koncertet tekint meg. Nekem mindkettőben volt részem. :-)

A főiskola után idő hiányában eltávolodtam a zenéléstől és már csak a zene hallgatása és élvezete maradt számomra. Aztán jött a szauna. Mondhatni, velem együtt zajlott minden. Emlékszem, amikor 2012-ben, a bükfürdői Szauna Szeánsz Oscaron még csodaszámba ment, hogy páran zenét használtunk. Akkor még nem voltak hordozható lejátszók.

Egy levehető hangfalú, 6 góliátelemmel működő, kazettás magnót vittem be, amire isten tudja milyen kábelekkel ráeszkábáltunk egy discmant és arról szólt a zene, de biztos, ami biztos, nálam volt kazettán is. Micsoda idők voltak!

Emlékszem, voltak 2013-ban, akik cd-s magnót vittek be a versenyre, de bepárásodott a lézeroptika, leállt a zene és a vendégek kezdtek el énekelni. Szóval volt mit végigélnünk. Akkor készítettem az első olyan programomat, aminek története volt. Az volt a „Pub ’n Roll- az ír kocsmaprogram.” Tombolt a közönség és azt soha nem fogom elfelejteni. Akkor tapasztaltam meg, hogy mekkora erőket mozgatunk. És szépen lassan felépítettünk egy új világot, aminek már szerves része a zene.”

Szabó Zoli zene

A zene tehát nagy hatást gyakorol a közönségre, de azért előfordul, hogy egy-egy programnál egyszerűen nincs helye. Mi határozza ezt meg? Mi alapján hozhatja meg a szaunamester a döntést kell-e zene vagy sem?

Ez sok mindentől függ. Van olyan hotel, ahol szinte nem is használok zenét. A vendégeknek be nem áll a szája. Csak beszélgetni, lazulni járnak és ebbe segítek nekik. Van, hogy egy programhoz elképzelek egy zenét, aztán bemegyek, végig nézek a vendégeken és egy másikat indítok el, mert érzem, hogy nem lennének rá fogékonyak. Persze néha belefutok egy-egy elégedetlen vendégben, de ez normális. Nincs olyan, hogy valami mindenkinek tetszik.

 

Ha már eldőlt, hogy a felöntés bizony zenét kíván, akkor érkezik el a legkényesebb kérdés: hogyan lehet jó zenét találni egy-egy szaunaprogramhoz és vajon milyen mértékben befolyásoló tényező a program típusa (classic, relax, show)?

Ez emberfüggő. Sokáig nem tudtam elképzelni, hogy egy szaunaprogramon például rapzene szóljon. Aztán amikor Ambrus Bálint barátommal készültünk a balmazújvárosi döntőre és elkezdtük feldolgozni a Viszkis rabló történetét, felmerült bennem a kérdés:

- „Milyen zene illik ide?”

- „Ehhez a világhoz? A rock és a rap!” - mondta Bálint, akitől a rapzene nem áll távol.

És létrehoztunk egy olyan világot, egy olyan környezetet, amibe valóban beleillett.

Szóval a programok zenei tükrét lehet egy stílusra építeni, vagy variációkra (feldolgozások hegedűre, vagy egy dal több stílusú feldolgozására), lehet kitalálni egy történetet és aköré húzni fel egy programot. Ha ilyet csinálsz, lehet hangeffekteket használni, hogy még élőbb legyen az élmény.

Ezt a pszichológiában imaginációs gyakorlatnak nevezik. „Én mondok valamit, te azt elképzeled és az hatást gyakorol rád.” Ha a szaunában a képzelethez még hang és illat is társul, sokkal több érzékszervet vonunk be és a vendég agya egy élményorgiát él át. Szürreális világot, egyedi élményt tudunk ezekkel teremteni.

Lenyűgöző! Honnan inspirálódsz a programokhoz?

Mindenhonnan. A munkáimból, az utazásaimból, a híradóból, az időjárás jelentésből, a könyvekből, amiket olvasok, az utca emberéből, egy tavaszi napból, filmekből, illatokból, a gasztronómiából, hírességekből… Egy jó szaunamester mindenhonnan kell, hogy inspirációt merítsen és belevigye a programba. A lényeg, hogy az összhang meglegyen.

zene3

 

Ahogy korábban már szó esett róla, néha bizony előfordul, hogy rosszul választ az ember és olyan dal kerül a lejátszóba, ami éppen az ellenkező hatást váltja ki. Ahogy már korábbi interjúinkban is említetted, a vendég az első, azonban felmerül a kérdés, hogy megéri-e egy kevésbé tetsző zenével előállni csak azért, mert tudod, hogy a vendégek ezt szeretik jobban?

Így van, a szaunaprogram soha nem lehet öncélú. Ha viszont olyan programot csinálsz, aminek a zenéjét te nem szereted, ott ki fog lógni a lóláb. Ha a szaunamester nem tud együtt élni, együtt pulzálni a zenével, akkor sérül az élmény.

Nehéz, de a középútra kell törekedni. Olyan zenéket kell választani, amik nem szélsőségesek. Lehet, hogy én nagyon szeretem a Rammsteint, vagy az Aurórát, de attól még a közönség nem biztos, hogy értékelné, ha bemennék hörögve, azt üvöltve, hogy „Feuer FREI!!!” és ugrálva, üvöltve elkezdeném pörgetni a törülközőt. Bár lehet, hogy ilyen közönség is van, de nem ez az általános.

Mindig arra kell törekedni (és most nem a versenyekről és rendezvényekről beszélek, hanem a napi rutinról), hogy tartózkodjunk a szélsőségektől. A magyar vendég szereti a magyar zenét, mert érti. Jobban tud vele azonosulni. Ez nagy előnye. De nem a zene nyelve az elsődleges. Ha nincs ének, a zene nem más, mint egy egyetemes nyelv, amit mindenki ért. Azt javaslom, először találjuk meg magunkat a zenében és azt hozzuk össze a vendégekkel. Idomulni egymáshoz. Ez a fő.

Aztán a versenyek és a kimondott szaunás estek, rendezvények sokkal szélesebb skálát engednek, mert oda kimondottan azért megy a vendég, hogy átélje azt, amit a szaunamester ad neki. Ott jóval tágabbak a határok.

szabo zoli zene2

Van, aki valóban csak háttérzenére vágyik, másoknak az sem lenne elég, ha 110 decibelen üvöltene a lejátszó. Milyen magasra javasolt állítani a hangerőt?

6-osra :-D Na jó, vicceltem. Ezt nem lehet előre meghatározni. Amikor vágom a zenéket, ott fejhallgatóval dolgozom, hogy kizárjam a külső körülményeket és pontosan halljam a legapróbb részleteket. Gyakran van, hogy két zenerészlet összeillesztésénél a feleségem csak azt hallja, hogy kopogom le a ritmust az asztalon és ha egy tizedmásodpercnyi eltérés van, az még nem jó. Lehet, hogy a vendég nem venné észre, de én hallom és az nem jó.

A zenét mindig magasabb hangerőre állítom a vágásnál, hogy a lejátszón is úgy szóljon, hogy aztán legyen hová halkítani. Ezt mindig a szauna mérete, a lejátszód teljesítménye és természetesen a vendég határozza meg. Ha a vendég jelez, hogy neki hangos, akkor halkítok. Nem szólhatok neki, hogy akkor fogja be a fülét.

zene2

 

A zenének kétségtelenül különleges hatása van. Többek között befolyásolja az érzelmeinket és képes felpörgetni vagy épp elálmosítani. Nem kell sokat kísérletezni, hogy az ember megtapasztalhassa, a zene tényleg fizikailag is hatással van ránk, de mi a helyzet a hangterápiával? Valóban működik?

A legteljesebb mértékben. Ha csak Masaru Emoto munkásságát veszem alapul, akkor mindenképp. A vizsgálat lényege az volt, hogy a vizet különböző rezgéstartományokon rezgette. Magyarul zenét hallgattatott egy üveg vízzel. Aztán a vizet lefagyasztották és megvizsgálták a kialakult jégkristályok szerkezetét és meglepő eredmények jöttek ki a különböző zenei stílusokkal kapcsolatban, hogy melyiknél rendezettek és rendezetlenek, ziláltak a kristrályok.

Na most, az ember testének kb. 60%-a vízből áll. A sejtekben, a szövetek közt, az agyban, a gerincben, mindenhol. A zenére ez a víz reagál. De hasonlóképp működnek a hangtálak is. Átveszi a testünk a rezgést, mégpedig a víz útján. És akkor még nem is beszéltünk a mentális hatásról.

Mi mindenre jó a zene? Elgondolkodtat, felpörget, megnyugtat, segíti a koncentrációt, vagy épp álomba szenderít. Szóval igen. A hangterápia működik. :-)

59417938 2438258312872031 7136259016103034880 o

Ok, tegyük fel, hogy eldöntöttük, hogy zenére igenis szükség van és már azt is sejtjük, hogy milyen fajtával érdemes készülni. Talán kissé furcsán hangozhat a kérdés, de bizonyosan vannak olyan részei a szaunának, ami a vendégeknek vagy épp a lejátszónak nem kedvez. Hova érdemes tenni a lejátszót? Egyáltalán milyen lejátszót érdemes választani egy zenés programhoz, amellyel biztosan nem érhet csalódás?

Sok mindenre kell figyelni. Egyfelől, hogy ha bluetooth-szal kapcsolódik a fejegységhez, akkor ne túl messze, hogy zavartalan legyen a kapcsolat. Ne tegyük a falhoz túl közel, mert az rontja a basszus minőségét. Ezt is a szauna határozza meg. Érdemes minél alacsonyabbra, hogy ne legyen extrém hőnek kitéve, plusz lehetőleg ne a vízmerítés útjába.

Kapható már sokféle lejátszó, megéri drágább, de magasabb minőségűt választani. Egy jó programhoz elengedhetetlen a kiváló hangminőség.

szabo zoli zene 5

 

Mi a helyzet a versenyekkel, ahol nem a megszokott közönséggel találkozol. Hogy készülsz, hogy állsz neki és mennyi időt vesz igénybe?

Ez az évek alatt elég szépen körvonalazódott. Amikor Bálinttal zenét készítünk egy versenyre, az kb. 8-12 óra.

Reggel eljön hozzám, magunkra zárjuk a szobát, feltekerjük a volume-t és elkezdünk gondolkodni. Először mindig van egy alapötlet. Ez úgy kezdődik, hogy vagy Bálint hív fel, hogy van egy világmegváltó gondolata, vagy én írok neki, hogy milyen karaktert találtam ki neki. A balmazújvárosi döntőn például a Viszkis az én ötletemen alapult, a Szappanopera Bálintén.

Mielőtt találkozunk, megbeszéljük, hogy ki milyen anyagot keressen, mivel készüljön. Aztán, amikor személyesen találkozunk, megnézzük mi az, ami használható és elkezdjük felépíteni a programot. Meghatározzuk, hogy vígjátékot szeretnénk? Drámát? Akciót? És ahhoz mérten válogatjuk a zenét. Volt, hogy egy órán át kerestünk és vágtunk össze több állat hangjából egy tigrisüvöltést, hogy az tényleg félelmetesnek hasson.

Az ilyen munkában az a jó, hogy közben könnyesre nevetjük magunk, de van, hogy 3-4 óra munkája megy a kukába, mert jobb ötletünk támad. És a nap végére elkészül az 1.0-ás verzió. Azt Bálint elviszi, hallgatja, kipróbálja, aztán megírja, hogy még mit hol változtassak rajta.

Sokan ebbe nem gondolnak bele. EZ nem csak youtube-ozás, meg vicceskedés. Ez tényleg munka. Egy programot felépíteni, egy karaktert kitalálni és a mesternek pedig úgy belehelyezkedni és eljátszani, hogy a vendég tényleg ott érezze magát. Ez már tényleg színház.

 szabo zoli zene 4

Igen részletes bemutatót kaphattunk zeneválasztás tekintetében, de jól tudjuk, hogy ritkán találni olyan zenét, amely tényleg passzol a „forgatókönyvhöz”. Ilyenkor bizony vágni, mixelni kell, ennek elsajátításához pedig sajnos nem elegendő néhány cikket elolvasni. Szoktál vállalni ilyen jellegű megbízást is?

Ha valaki programot rendel, természetesen. Van sok előre elkészített mintám, azokat megmutatom, plusz sokan ismerik is a munkáimat és előfordul, hogy rendelnek egy-egy ünnepre, témára, alkalomra. Lassan olyan leszek, mint a szaunamesterek udvari zeneszerzője :-)

Mit tanácsolsz azoknak, akik ismerik a vágóprogramok kezelését és maguk készítenék elő a következő szaunaprogramjuk zenéjét?

Hogy találják meg saját maguk. Ne másokat akarjanak utánozni, hanem a saját stílusukban, a saját környezetükben keressék az inspirációt. A téma ott hever mindig a lábunk előtt. Csak le kell hajolni érte. :-)

Jelentkezz képzésünkre most!Amennyiben érdeklődsz képzéseink után kérjük jelentkezz és rövid időn belül felvesszük veled a kapcsolatot, vagy hívj a 06 70 7798309 telefonszámon!

A jelentkezési lap kitöltése nem jár semmilyen kötelezettséggel!

Név:
Telefonszám:
-
E-mail:
Szaunameszer képzés helyszíne, akár több is választható: