hírlevél

telefon: +36 70 779 8309 e-

Az izzasztókunyhók misztikuma II.

  • Posted on:  szerda, 22 November 2017 11:35
  • Írta: 

Az izzasztókunyhó szertartások, az „őslakos turizmus” az amerikai kontinens nyugati partján igen népszerű, melynek hagyományaiba az előző cikkben nyerhettetek bepillantást.

Ám hogyan is néz ki egy őslakos által vezetett ceremónia napjainkban? Elmondom nektek, mit éltem át.

Vancouver és környékén igen sok, leginkább non-profit amerikai őslakos szervezet közül lehet válogatni, amennyiben izzasztókunyhó szertartásokon való részvételben vagyunk érdekeltek. Én a „Dancing to Eagle Spirit”, azaz „A Tánc A Sasszellemnek” egyesületet válaszottam. Miután a telefonban el kellett mondanom néhány mondatot magamról, és arról, miért kívánok részt venni ezen a szertartáson, mit szeretnék elérni, várnom kellett fél napot a törzsfőnök visszajelzésére, hogy akkor mehetek-e. Szerencsém volt, el lettem fogadva, úgyhogy gazdagodva néhány felkészülési instrukcióval – mint például egyáltalán nem ajánlott alkoholt fogyasztani és dohányozni 4 nappal a rituálé előtt – már tűkön ülve vártam a hétvégét, hogy végre megtapasztaljam a sok száz éves hagyományokon nyugvó, testet-lelket egyaránt megtisztító szertartást.

Izzasztó7

Egy kis faházban gyülekeztünk és társalogtunk a már ott lévőkkel, mire megérkezett a törzsfőnök – Vörös Mennydörgő Sasember, mi pedig leültünk köré. Szép sorban megosztotta mindenki, mit szeretne elérni, miben szeretne változni, fejlődni, az átható tekintetű elöljáró pedig figyelmesen végighallgatott mindenkit. Egy-egy monológ után sorban mindegyikünk odament hozzá, és átnyújtott neki némi dohányt. Dohányt adományozni e kultúrában a tisztelet jele, én egy gusztusos kis dohányzacsit vittem magammal, de az egyik résztvevő csak lerakott elé két doboz cigit. Értem én, hogy a dohány az a cigiben is dohány, de azért mégis, piros Marlborot hozni izzasztókunyhó szertartásra, mondjuk talán nem épp a legillendőbb. Nem tápláltam további negatív gondolatokat, ugyanis meditáció következett, ráhangolódásként az elkövetkezőkre, miközben a törzsfőnök elénekelt egy ősi dalt ::héjjá-héjjá, héjjá-héjjá::

Egy nagyon intenzív illat ütötte meg az orrom – míg csukott szemmel turbóztam magam az élményre, az elöljáró egyik segítője – Éneklő Kék Hold Nő *nem, ezeket a neveket nem én találom ki* – meggyújtott néhány köteg zsályát. Felálltunk, párokra szakadtunk, és széttárt karokkal meglengettük a füstölő zsályakötegeket a másik teste előtt. Ennek célja az aura és a hozott energiák semlegesítése, illetve földelése, mert a kunyhóba kizárólag tiszta lélekkel és energiával ajánlott bemenni.

izzaszto

Miután végeztünk a füstöléssel, törölközőnkkel, egy üveg vízzel, és ki-ki némi extra dohánnyal felszerelkezve, pólóban és rövidnadrágban kimentünk a szabadba, ahol már várt minket a felkészített izzasztókunyhó. A kunyhó előtt tábortűz lobogott, a tűzben izzó vulkanikus kövekkel, melyet az elöljáró másik segítője – Kék Tűz Ló – tartott szemmel. Kék Tűz Ló nem volt egy beszédes ember. A köszönést nem viszonozta és kerülte a szemkontaktust. Olyan érzés volt, mintha a lelke mélyén gyűlölne minket. Nem véletlen, e régióban elég sok az őslakos rezervátum, és bizony nem nézik szívesen a „sápadtarcúak” jelenlétét. Persze, ez itt most más, minket ide meginvitáltak. Reménykedtem, hogy hosszú botjával nem csap fejbe, míg a sátor felé haladok…

Livia banner

Az elöljáró felvilágosított, hogy a tüzet a kunyhó bejáratához képest nyugatra kell felállítani, a transzformáció, a megvilágosodás és a mély spirituális élményszerzés irányába, ugyanis a közelgő tél ezen energiák megélésére való törekvéseket erősíti fel. Hát, nagyon remélem, hogy Kék Tűz Ló barátunknak valóban egy transzformáló élmény lesz a szertartás, és nem fog minden fehérre tekinteni úgy, mint magára az ördögre.

Kezdett azonban hideg lenni, és mezítláb, aligruhában tapicskolni a nedves földön már kezdett nem kívánt spirituális élményszerzéssé válni… Ideje volt hát bemenni.

De erről pedig majd a következő cikkben. Ne maradj le a folytatásról!

Livia Evergreen

Jelentkezz képzésünkre most!Amennyiben érdeklődsz képzéseink után kérjük jelentkezz és rövid időn belül felvesszük veled a kapcsolatot, vagy hívj a 06 70 7798309 telefonszámon!

A jelentkezési lap kitöltése nem jár semmilyen kötelezettséggel!

Név:
Telefonszám:
-
E-mail:
Szaunameszer képzés helyszíne, akár több is választható:
Virgácsmester képzés: