hírlevél

telefon: +36 70 779 8309 e-

Hogyan válhatsz igazán jó szaunamesterré?

Vannak azok a tevékenységek, amelyeket ha otthon egymagad gyakorolsz, az az edzések rovására megy, hiszen oktató hiányban rosszul rögzül a mozdulat, amit aztán már nehéz korrigálni. Mi a helyzet a szaunamesterek esetében? Kell-e gyakorolni a képzésen túl is? Szabó Zoltán szaunamester oktató megadja erre is a választ!

„Kötelező. Vertem én is le már lámpát otthon. Gyakorolni mindig kell! Nekem, ha konyharuha van a kezemben, azt is pörgetem, ha teregetek, csak úgy röpülnek a ruhák. Monoszlainé Bors Ági kollégám mondta egyszer, hogy „Akinek kalapácsa van, mindent szögnek néz.” Kicsit így van szaunamesterekkel is. Ami a keze ügyében van, azt forgatja.

És a jó munkának szerves része a gyakorlás. Nem elég, ha a szaunában, éles munka közben jön rá a dolgok kulcsára. Ott már a végterméket, a produktumot kell látnia a vendégnek. Az pedig máshogy nem lesz profi, csak a folyamatos gyakorlással.

Én 7 éve dolgozom a szakmában és nincs olyan nap, hogy ne gyakorolnék. Ha egy koreográfiát rakok össze egy tematizált programra, ott a gyakorlás napi szinten rengeteg órát vesz igénybe, mert ott már óramű pontossággal zajlik a mozdulatok kivitelezése. Az interneten sok mozdulatról látható videó. Ezeket érdemes megnézni, kipróbálni. Vannak olyanok, amik nagyon jók, szépek és látványosak, viszont van pár olyan, ami szárazon remekül néz ki, viszont a kivitelezése abban a formában nem a legjobb. Ezt mind meg kell tapasztalni. Nem mindenkinek megy minden egyformán. Ezt csak gyakorlással tudjuk kideríteni és csiszolni.”

rock 1573068 960 720

Közösségben, de egyénileg folyik az oktatás!

Minden ember másban és másban a legjobb. A legtöbbünk nem is tudja, hogy miben is tud kiemelkedően szerepelni, hiszen az iskolapadban ahhoz lettünk hozzászoktatva, hogy a feladatokat sablonszerűen végezzük el. Ritka az az iskola, ahol a gyerekeknek nem egyforma kocsit kell faragniuk technika órán vagy az informatika órán nem ugyanazokat a karaktereket kell leütni.

„A szaunamester képzésen nem néma legyezőgépeket akarunk gyártani, hanem olyan embereket, akik szívvel csinálják amit csinálnak. Ehhez viszont meg kell találni azt a belső hajtóerőt, ami mentén elindulni és haladni lehet.

Sokszor hallottam vissza kritikaként, hogy nincs két egyforma oktatásom és nem kerül ki két egyforma hallgató a kezeim közül. Érdekes, hogy ezt kritikának szánják, mivel aki profi, annak fel kell tudni ismerni azt, hogy nincs két egyforma ember. Én a képzéseket pontosan erre alapozom.

Az elméleti képzés egyforma. Mindenkinek ugyanazt a vizsgát kell megírni és mindenkitől ugyanazt kérem vissza. A gyakorlat teljesen más. Egy valamit tudnunk kell: nem vagyunk egyformák! Valakinek jobban megy a kommunikáció, valaki viszont kettőt nem tud szólni, de kifinomult a mozgása. Én arra törekszem, hogy mindenkinek a lehető legjobban megtanítsam az alapokat és megtaláljam és kiemeljem az erősségeiket.

Mindenkinek van egyéni motivációja, ami miatt elvégzi a képzést.  Az első nap ezzel kezdem. Mindenkit végigkérdezek. Mindenki mutatkozzon be és mondja el, miért jött ide. Ez egyfelől összehozza csapatot, másfelől rengeteget megmutat az emberből. Az első 3 nap nekem azzal telik, hogy amellett, hogy tanítok, folyamatosan elemzek. Figyelem a beszédstílusukat, mozgásukat, gesztikulációt, mert ez egy kiváló kiindulási alapot ad abban, hogy az adott hallgatóknak mi az erőssége és mit kell benne felszínre hozni.

Szeretem feszegetni a határokat. Ha látom, hogy egy hallgató már a bemutatkozáskor elpirosodik, és nem tud megszólalni, mert zavarban van, már azon gondolkozom, milyen trükkel fogom rávenni, hogy ne legyen zavarba, amikor 30 ember őt nézi. Minden gyakorlóprogramon beszélek, segítek, vezetem őket és utána, amíg a következő hallgató felkészül, addig együtt elemezzünk a programot és javítjuk a hibákat. Így tesszük a képzést személyre szabottá.


<< A szaunamestereket sem kerüli el az innováció! [] Vendégből szaunamester? >>

Jelentkezz képzésünkre most!