hírlevél

telefon: +36 70 779 8309 e-

Személyiségfejlődés – szaunamester bárkiből lehet?

Ahány ember, annyiféle személyiség, mindenkinek más és más adottságai és gyengeségei vannak. Interjúsorozatunk folytatásában Szabó Zoltán szaunamester oktatót arról kérdeztük, melyek azok a tulajdonságok, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy szaunamester lehessél.

Mint már többször említésre került, a szaunamestereknek a szauna, olyan, mint az énekesnek a színpad – nem elég a jó hang, a közönséget irányítani kell, a dalok között kell érzelmileg ráhangolni az embereket a következő produkcióra. Sokaknál probléma, ha előadást kell tartani, megjelennek a lámpaláz tipikus tünetei. Az elvörösödés, a hang elcsuklása és még sorolhatnám. Ennek tudatában is lehet valakiből szaunamester?

„Hogyne!” – vágja rá határozottan Zoltán – „Van persze pár dolog, aminek össze kell állnia. Az állóképesség egy része megszokás és gyakorlat kérdése, plusz a mentális felkészültségé. Hogy mennyire vagy fejben erős. Ha megtanulod a mozdulatokat és gyakorolsz, akkor nyugodtan odaállhatsz, mivel nem muszáj minden esetben beszélni, ahogy azt korábban már mebeszéltük. Persze vannak alap dolgok, amiket el kell tudni és el is kell mondani, de bent, ha a mozgásoddal vagy már olyan szinten, hogy zenével és a koreográfiával tudsz kompenzálni, nem kötelező a beszéd. Egy kifinomult, jól kidolgozott mozgás néha több minden szónál.”

A titok abban rejlik, hogy mindenkinek meg kell találnia azt a tulajdonságát, amiben a legjobb és arra kell ráerősíteni! Ha a felöntéseket erre a jellemvonásra alapozva domborítod ki, biztos sikered lesz!

„Alapvetően mindenki más. Valaki remekül beszél, valaki szépen dolgozik. A legjobb az összhang. De mindenkinek azt kell erősíteni, ami jobban megy. A másik oldalt is kell fejleszteni, mert így válhat idővel egyre profibbá az ember.”

Bizony, mindenkinek szükséges folyamatosan képeznie magát! De ettől szép, izgalmakkal teli ez a szakma – a legjobbak is éppen azért bizonyulnak olyan sikeresnek, mert felismerik gyengeségeiket és törekednek rá, hogy felülkerekedjenek azokon. „Az én gyengeségem a fegyelmezetlenség, főleg a nagyobb versenyek alatt” – vallja Zoltán – „Ez annyit tesz, hogy nehezen tanultam be egy koreográfiát és túl sokat improvizáltam, ami ezen a szinten már nem megengedett. Az idei AufgussWM-en Decsi Bálinttal indultunk, páros kategóriában, ahol muszáj volt az összhangra koncentrálni. Egyszerűen nem engedhettem meg magamnak, hogy ne az előre kitalált és megbeszélt mozgáshoz tartsam magam és ez a magamra kényszerítés nagyon jót tett nekem, mivel láttam, hogy kitartó munkával át tudom lépni a saját korlátaimat. És az volt benne a legjobb, hogy ez csak az első lépés volt! :-)”

Nincs olyan, amit ne lehetne leküzdeni vagy fejleszteni, szimplán csak akarni kell. Korcsolyázásnál is, mikor az ember először lép jégre, még szorosan a palánkba kapaszkodik, majd a tanultak alapján mindent szépen betartva egyre bátrabban hajtja magát. Majd jön az a pillanat, amikor az ember úgy érzi, már nagyon megy – na, akkor lehet hasra esni, mert egy pillanatra megfeledkezik az alapszabályokról.

„Azoknak van a legnehezebb dolguk, akik úgy jönnek oda, hogy már megvannak a határozott elképzelései, különösebb motiváció nélkül, csak papírt akarnak. Ez senkinek sem jó, mert míg egy csapatban van mondjuk 4 ember, akik csillogó szemmel ülik végig az előadást, az az egy valahol máshol jár, látszik, hogy nem veszi komolyan. Őket folyamatosan próbálom bevonni. Gyakrabban szólítom föl, többet dolgoztatom, hogy jöjjön meg a kedve, találja meg a szépségét. Ez általában sikerülni szokott, de nem minden esetben. Olyankor tanácsolom, hogy gondolja végig, hogy akarja-e ezt csinálni. Ha a szaunamester nem adja bele a szívét abba, amit nyújt, azt a közönség is megérzi és nem lelkesedik érte.”

motiváció

A lényeg, hogy szeresd, amit csinálsz! – soha ne maradjon a törölköző a sarokban!

„Gyakorlás és a szakma szeretete. Anélkül csak a munka van. Ha valaki éveken keresztül ugyanazt csinálja, belefásul, belesüpped. Egy profi szaunamester nem engedheti ezt meg magának. Tudni kell mindig megújulni. Új célokat, új utakat kijelölni, amin el kell indulni, akármilyen nehéz és akármilyen fárasztó. Ha valaki hisz magában és abba, hogy bármire képes, akkor képes is lesz rá. Célok nélkül nincs út. Egy helyben toporgás van. Egy tudás megszerzése nem a végcélt jelenti. Hanem a cél elérését és az oda vezető utat. A fájó karokat, a gyakran könnyes szemeket, a milliószor a sarokba vágott törölközőket. A baj ott kezdődik, ha a törölköző a földön marad. Mindig fel kell venni. Azonnal! Azt mondják, ha leesel a lóról, azonnal ülj vissza, mert többé nem ülsz föl rá. Ezzel is ez a helyzet. Ha nem úgy sikerül, nem az elképzeléseink szerint, akkor sem szabad feladni. Előbb-utóbb sikerülni fog.”


<< Vendégből szaunamester? [] Folytatás hamarosan >>

Jelentkezz képzésünkre most!Amennyiben érdeklődsz képzéseink után kérjük jelentkezz és rövid időn belül felvesszük veled a kapcsolatot, vagy hívj a 06 70 7798309 telefonszámon!

A jelentkezési lap kitöltése nem jár semmilyen kötelezettséggel!

Név:
Telefonszám:
-
E-mail:
Szaunameszer képzés helyszíne, akár több is választható:
Virgácsmester képzés: