hírlevél

telefon: +36 70 779 8309 e-

Kiemelkedő az érdeklődés hazánkban a sókabinok, óriásszaunák iránt – interjú Szarvas Péterrel

A Parajdi fürdősók és egyéb sótermékek boltja már nyolc éves múltra tekint vissza. A Parajdi só fő tevékenységei a különleges só dekorációk készítése mellett az egyedi kialakítású só szobák, só szaunák készítése. A valóban szemet kápráztató alkotások egyre felkapottabbak mind a hotelek, fürdők, mind pedig a magánszemélyek körében – Szarvas Péter, a Parajdi só munkatársa örömmel számolt be a nyolc év alatt szerzett tapasztalatairól.

A Parajdi só áll Magyarország legnagyobb szaunájának kialakítása mögött

„A szauna egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy elég tágas legyen!” – valóban, hiszen ha szaunázni megy az ember, akkor azt általában társaságban teszi, ha pedig szauna program is van kilátásban, bizonyosan sokan összegyűlnek. Ilyenkor a szaunamester belép a kabinba, körülnéz, felméri a terepet, hogy mi lehet az a maximum befogadóképesség, amelyet „ki tud erőszakolni” a kabinból. Egy 100 fős szaunánál ez nem jelent problémát!

„Legyen jó a szauna program, legyen az egész jól szervezett, legyen higiénikus! Legyen valami kis apróság, amellyel a szaunamester megkoronázatja előadását, például egy kis kóstoló. De a legfontosabb, hogy legyen elég hely, hogy mindenki részt vehessen a programon! Annál üdítőbb élmény aligha van, amikor 100 ember egyszerre énekel a szaunában! Egy ilyen tágas szaunában egyszerűen mindig nagyszerű a hangulat és igen, az embereknek igényük van rá!”

received 1611970005491436

Egy ilyen méretes kabinba azonban nem elég egy szaunamester!

„A szauna mérete körülbelül 10x5 méteres és 3 kályha szükséges a működtetéséhez. Van, amikor 3-4 szaunamester tart egyszerre előadást! Többek között Büte Tamás, Miskolczi Sándor, akiknek ötlettáruk szinte kifogyhatatlan, igazán tehetségesek! A nálunk megforduló szaunamesterek valóban lelkiismeretesek, érdekli őket, amit csinálnak, sokszor a szabadidejüket áldozzák fel egy-egy programra. Ezen felül kiemelkedően mély háttértudásuk van; és ami a legfontosabb: szívből csinálják!”

A magyar szauna kultúra igenis fejlődik!

„Egyre inkább felfelé ível a wellness, a szauna iránti igény. Az emberek távolról, akár 150 kilométerről is eljönnek, hogy részt vegyenek egy-egy felöntésen.”

parajdiso

Az üzemeltetői kör is bővül

„Óvodák, intézmények, nyugdíjas otthonok és magánszemélyek is igénylik a sószobákat, só dekorációkat! Ebben az évben legalább 200-at készítettünk. Általában úgy működik, hogy valaki kér egy ajánlatot, mi megvalósítjuk, majd hamarosan a szomszédok, üzleti partnerek is szintén akarnak valami hasonlót. A kész alkotásokra pedig sok elismerés érkezik. Megemlíteném például az Olajág Idősek Otthonai, amely több otthont tudhat magáénak az országban. Számukra Csepelen készítettük az első só szobát, amely annyira elnyerte a tetszésüket, hogy jövőre legalább még háromba terveznek építeni.”

IMG 20171019 195337 248

A sóból készített különlegességek valóban gyönyörűek, de mi áll még a háttérben? Mitől ennyire felkapottak?

„A sóról a legtöbb ember tudja, hogy jót tesz a bőrnek – kitisztítja a pólusokat, segít megszabadulni az elhalt hámsejtektől. Nos, a só ugyanezt teszi a környezetünkkel is a szaunában. Gyakorlatilag kibakterizálja a helyet, tehát magának az embernek és a helyiségnek is jót tesz! A komoly cégeknél mindig van só, mert tudják, hogy milyen jótékony a hatása, és ami még fontos, hogy filléres dolgokról beszélünk.

Egy szaunában, amelyben nem figyelnek kellőképpen oda a higiéniára, bizony súlyos fertőzéseket is el lehet kapni. Kevesen tudják, hogy például a szauna lepedőbe is bele tud ivódni olyan baktérium, amely még a 95 fokos mosást is túléli, míg egy só koncentrátummal való tisztítás esetén egytől egyig elpusztulnak."

A Parajdi só egyike a MOSZB rendezvénysorozatának támogatóinak. Mit gondol, mennyiben segíti a fejlődést a MOSZB versenysorozat?

Nagyon! Még több ilyen rendezvény lehetne! A MOSZB segít a szauna legelkötelezettebb tagjainak összekovácsolására!"


Nagyon szépen köszönjük Szarvas Péternek a támogatást és a válaszokat! :-)

Utoljára frissítve: péntek, 03 November 2017 13:00