hírlevél

telefon: +36 70 779 8309 e-

Interjú Dankovits Zsuzsannával, a Harvia-Saunabau VII. Magyar Országos Szaunamester Bajnoksás zsűritagjával

Néhány nappal ezelőtt olvashattátok Hollódi Gergely aromaterapeutával készült interjúnkat, akinek feladata elsősorban a versenyzők által használt illóolajok megítélése volt. A zsűritagok között foglalt helyet Dankovits Zsuzsanna is, aki közel 4-4.5 évvel ezelőtt kezdett el rendszeresen szaunázni, ez idő alatt pedig kiemelkedő eredményeket ért el!

„A szaunázással, mint közösségi élménnyel akkor találkoztam, amikor a fiam 1,5-2 éves volt, azaz 4-4,5 évvel ezelőtt. Sokat voltam otthon, sok időt töltöttem anyaként és szerettem volna újra közösségbe járni, más élményekkel gazdagodni. Párom csalt le akkor a Tamási Termálfürdőbe, ahova a haveri társaság járt péntekenként.” – a szaunázásnál tökéletesebb színteret nem is választhatott volna, hiszen jól tudjuk a szauna közösségformáló múltja évezredekre nyúlik vissza. – „Akkor még elképzelhetetlennek tartottam, hogy egy szauna programra beülök, hiszen 5 percnél tovább nem bírtam a program nélküli szaunázást a finn kabinban. De aztán megtört a jég és elképedve tapasztaltam, hogy milyen jó élményt adnak a szaunamesterek a vendégeknek. Program után minden vendég boldog volt, elégedett és várták az újabb „boldogsághormon csomagot” a következő felöntésen.”

DZsuzsanna1A szauna melegébe nem nehéz beleszeretni – a körül ölelő meleg, a kellemes illatok, nem beszélve a jó társaságról -, így alakult, hogy Zsuzsi hamarosan maga is tehetséges szaunamester lett.

„Pár hónappal később indultam is a helyi amatőr szaunamester bajnokságon, amit megnyertem, majd a jutalmamat felhasználva Barabás Líviától kaptam a mesterség alapjait. Ez volt 4 évvel ezelőtt. Azóta a Szaunaclub által szervezett Magyar Országos Szaunamester Bajnokságon 3 egymást követő évben indultam, ahol a 2016/17-es évben Balmazújvárosban a 2. helyet sikerült megcsípjem és a tavalyi szezonban pedig Debrecenben az 1. helyezésig tekertem és a legfényesebb serleget vihettem haza. Nagyon büszke voltam, hiszen minden egyes szezont nem főállású szaunamesterként versenyeztem végig, hanem főállás mellett, anyaként.”

Zsuzsi sajnos az idei átalakult versenysorozatban nem tudott indulni, de eredményes szaunamester múltja miatt felkértük, segítse munkánkat zsűritagként.

„A kerekdombi fordulót, a Bajnokság első helyszínét nagyon-nagyon vártam. Kíváncsiság, öröm, izgatottság, de ugyanakkor nyugalom. Ezekkel a szavakkal lehetne legjobban jellemeznem a hangulatomat a verseny előtt.

Mivel teljesen új pontrendszerrel, új szabályokkal indult a szezon, természetesen kíváncsi voltam, hogy ehhez a versenyzők mit is szólnak, hogy tudnak azonosulni.

Örömmel vártam a hétvégét, hiszen rég nem látott ismerősökkel, barátokkal, kollégákkal találkozhattam, akikkel hónapok óta csak virtuálisan tudtunk kommunikálni. Hiányoztak már a közös nevetések, marhulások és viccelődések a szakmai beszélgetéseken túl.

Mivel idén nem versenyzőként, hanem zsűritagként vettem részt a rendezvényen, izgatottan néztem a feladatom felé, vártam a kihívásokat. Ugyanakkor viszont hatalmas nyugalom is megfigyelhető volt, hiszen nem kellett a saját programjaimra készülnöm. :-)

Ahogy én is ezt a 4 jelzőt emeltem ki, talán az induló szaunamestereknél is ezeket vettem észre. Mindenki boldog volt, hogy újra összejött a társaság, várták az újat, a mást, hiszen megújulni mindig kell. A nyugalom lehet látszólagos volt, hiszen ők is teljesen új rendszerrel találkoztak. Feszültséget szerencsére nem tapasztaltam egyiküknél sem, hiszen egy jó szaunamester minden szituációból kivágja magát. ;-)”

„Ha egy szóval kell válaszoljak: nagyon. Ha többel: nagyon-nagyon! :-)” – adta válaszul Zsuzsi, mikor arról kérdeztem, hogy tetszett a forduló helyszíne, mely a Kerekdombi Termálfürdő valóban elbűvülő, tágas wellness részlegében került megrendezésre. – „Eddig szinte csak olyan szaunákban volt szerencsém dolgozni vagy versenyezni, ahol a szaunavilág maga a fürdő épületének a része, egybe van építve. Kerekdombon viszont egy önálló komplexum biztosít helyet a szaunáknak, a pihenőnek és a bárnak is, ahol a frissítők széles választékával várják a szaunázókat.

Rettentő jó ötletnek tartom, hogy el vannak szeparálva a szaunázni, pihenni, kikapcsolódni vágyó vendégek a fürdővendégektől. Természetesen az átjárás biztosított, így senkitől sem kell az élményeket elvenni.”

Ahogy Zsuzsi említette, újításra szükség van – a Magyar Országos Szaunamester Bajnokságon pedig idén igen sok változást tapasztalhatnak mindazok, akik velünk tartanak az eseménysorozaton. Például a vendégek pontozásának leválasztását a szakmai ágról.

DZsuzsanna2„Szaunamesterekkel és zsűritársakkal is többször beszéltünk arról, hogy a szakmai rész nem minden. Amikor egy mester programot tart a mindennapokban, nem biztos, hogy akkora hangsúlyt kell fektetni az értékelendő szempontokra. Persze nagyon lényeges, hogy az izzadságunkat megfelelően töröljük; az illatot ne égessük oda; a különféle legyezési technikákat minél szebben és hatékonyan mutassuk be és társai. De nem kell feltétlenül csak gyógynövényes illatokat használni egy program során, nem kell a 4 alaptechnikát kötelezően megcsinálni, nem kell legalább 4 látványtechnikát a türölközővel végrehajtani, nem minden a szakmai rész.

Egy átlagos, hétköznapi felöntés során szerintem a lényeg, hogy kerek egész legyen a program, a vendéget összességében fogja meg a felöntés. Ha alaptechnikákkal ugyan, de jó élménnyel távozik a vendég, ám legyen. Ha zászlóval és legyezővel dolgozik a mester nagyrészt, ám legyen. Az összhatás a fontos. Ezért is tartom nagyszerű ötletnek, hogy van külön szakmai ág, de a vendéget is el kell kápráztatni.    

A bírák az idei évben pontok helyett véleményekkel értékelték a versenyprogramokat, amelyekből végül a végső pontszámok születtek. A kérdéssor hosszú, Zsuzsi, ahogy a többi zsűritag, tökéletesen megbírkózott a feladattal.

„Nekem, személy szerint verseny előtt többször is át kellett rágjam magam a pontozási rendszeren. Itt nem 10 számból kellett választani, hanem hosszú szöveges értékelés közül. Hiába volt 5 válasz kérdésenként, de mégsem volt egyszerűbb. Összesen 62 kérdésre kellett válaszoljak, kérdésenként 5 értékelésből választhattam. Összetettebb, választékosabb és természetesen jóval hosszabb volt, de ezáltal is megfelelőbb, pontosabb értékelést tudtunk a versenyzőkről adni.

A szakmai ág végeredeménye abszolút tükrözte a űrlapra írt válaszaimat.

Minden újat meg kell szokni, időbe telik, míg kiismerjük magunkat 100%-osan a rendszeren, de megéri. Versenyzőktől is azt hallottam, hogy sokkal jobb ez a komplexebb rendszer, tisztább, átláthatóbb és sokkal nagyobb segítséget adunk nekik ezáltal, mintha csak egy számadatot adnánk, mint pl. 7/10. 

„A kreativitás nálam mindig is nagy szerepet kapott a programjaim alatt és úgy gondolom, hogy a Kerekdombon induló szaunamestereknek a korábbi fordulókhoz képest kimondottan kreatívnak kellett, hogy legyenek.” – nyilatkozta Zsuzsi arra vonatkozóan, mi a véleménye az átalakult Bajnokságról – „Kíváncsian vártam, hogy ők mit hoznak ki a keretekből, a szigorúbb szabályrendszerből. Szűkebb illatpalettából tudtak dolgozni, kötött legyezési elemeket kellett megmutassanak díszlet és egy egyéb extra nélkül. Én úgy érzem, hogy egy nagyon élmény dús szezon előtt állunk, illetve már benne is vagyunk, hiszen a sok változtatás felpezsdíti a résztvevőket, újult erővel vágnak bele a feladatba, természetesen a vendégek nagy örömére.

Úgy érzem, hogy minden újba az ember kicsit kételkedve vág bele, hezitál. Érzi, hogy jó lesz, érzi, hogy kell a változás és szükséges is, de nem tudja a kimenetelt. Az idei verseny teleis tele van újításokkal, megkötésekkel, hosszú szabályrendszerrel, de a szaunamestereket nem rendítette meg, nem rettente el. Sőt! Szinte maximális létszámmal vesznek részt a mesterek a hétvégéken, várva a fordulók érdekességeit, megmutatva a legjobb formájukat.

Ahogy a nagy sürgés-forgásban tapasztaltam, a rutinos versenyzőknek az új szabályzat nem okozott gondot. Az eddig nem induló mesterek pedig nagyon gyorsan kiigazodtak a megkötéseken, hiszen rengeteget segítettek a „régi motorosok” a magukat megmérettetni vágyó szaunamestereknek on-line vagy személyesen. Nagy örömmel töltött el, hogy láttam az indulókon az őszinte segíteni akarást, a támogatást.

A vendégek is egy teljesen új rendszerrel találkoztak az idei szezonban. Az, hogy nem egy számskálából kell az értéket kiválasztaniuk és egyértelműen pontozni, új és kicsit idegen volt számukra. Úgy érzem, hogy a következő fordulókon az értékelést, a vélemény közvetítését finomítanunk kell és egyértelműbbé kell tennünk.”

 

Nagyon szépen köszönjük Zsuzsinak a válaszokat! :-)


 

Jelentkezz képzésünkre most!Amennyiben érdeklődsz képzéseink után kérjük jelentkezz és rövid időn belül felvesszük veled a kapcsolatot, vagy hívj a 06 70 7798309 telefonszámon!

A jelentkezési lap kitöltése nem jár semmilyen kötelezettséggel!

Név:
Telefonszám:
-
E-mail:
Szaunameszer képzés helyszíne, akár több is választható:
Utoljára frissítve: kedd, 04 December 2018 15:35