hírlevél

telefon: +36 70 779 8309 e-

Szaunaprogramokat évtizedek óta tartanak nyugat európában, és már hosszú évek óta számos helyen itthon is. Főként külföldön, elsősorban Ausztriában él a szokás, hogy a programot gyakran nem végzett mesterek, hanem a vendégek tartják – és bizony, ez itthon is előfordul. Ezek a programok természetesen nem annyira hatékonyak, a vendég nem ismer annyi féle legyezési technikát, gyakran az illatokat sem tökéletesen használja, a hőemelés is más, mint egy profinál - de mégis, az élmény megvan.

Arra az esetre, ha Ti is tartanátok programot, összeszedtük az alapokat: melyeket itthon és külföldön naponta tapasztalattok. Természetesen ettől nem lesz senki szaunamester, de a haveri társaság kiszolgálására alkalmas. Ha ennél jobban szeretnétek csinálni, irány a szaunamester iskola!

 1. A szaunaprogramról
 2. A program összeválogatása
 3. A program lebonyolítása
 4. A SzaunaProgramról bővebben
 5. Népszerű programok

 


 

A szaunaprogramról

A szaunaprogram egy 12-15 perces program, szaunamester vezet. A mester a program alatt a forró kövekre különféle illóolajakkal illatosított vizet locsol vagy jeget helyez, ezzel emeli folyamatosan és egyenletesen a hőérzetet a szaunában, miközben törölközőkkel, zászlókkal és más kellékekkel különféle legyezési (vagy ventillációs) technikákat hajt végre, így a résztvevők testét különféle irányú és erősségű levegő éri. Igyekszik a vendégre figyelni, a reakciók és a visszajelzések alapján személyre szabott ventillációt nyújtani


A program összeválogatása

Először is döntsük el, hány programot fogunk tartani. Ha több programot tartunk egymás után, gondolkodjuk el a helyes sorrenden – például ha tartunk mézes bőrápoló programot és sós bőrradírt is, akkor nyilván a bőrradírral legyen korábban.

Egy lehetséges, gyakran alkalmazott és jól bevált sorrend lehet a következő:

 1. Elsőnek egy relaxáló program, ahol csak illóolajakat használunk, illetve gyakori hogy citrommal mossák le magukat a vendégek.

 2. Utána jöhet egy bőrradír, ezt leggyakrabban sós bedörzsöléssel szokták végezni.

 3. A következő lehet a bőrápoló program, ez leggyakrabban méz. Sokan allergiásak a pollenre, a repce méz lehet egy jó alternatíva.

 4. Végezetül tarthatunk egy jeges programot, ahol több víz vagy jég használatával erőteljesebben emeljük a hőfokot, majd jeget osztunk a vendégeknek, hogy hűtsék magukat.

  Mivel ez egy intenzív program, érdemes a végére hagyni. Figyelmeztessük a vendégeket, hogy az arcukat közvetlenül a jéggel ne hűtsék, csak a hűvös kezükkel érintsék az arcukat. A jéggel egyébként a lehűléshez hasonlóan kívülről befelé érdemes haladni, illetve a vendégek egymás hátán, a gerincoszlop melletti vájatban lassú mozdulatokkal felülről lefelé majd vissza mozgathatnak néhány jégkockát.

  A végén a maradék jégre önthetünk vizet, és a jeges vízzel (már a szaunán kívül, a program után) egyenként nyakon önthetjük a vendégeket, jól fog esni nekik az forró jeges program után. A jeges program esetében gyakran használnak illóolaj mellett pálinkát, ez esetben csak teljesen tiszta (nem cukros, nem ágyas, nem mézes!), jó minőségű pálinkát használjunk, és bánjunk nagyon óvatosan a mennyiséggel – természetesen ezt is vízzel hígítva használjuk.

 5. Tarthatunk programot a gőzben is, ekkor nyilván nem viszünk be vizet, de illóolajakat használhatunk, a legyezéstechnika annyiban módosul, hogy a gőzkamra tetején megülő gőzt kell lehúznunk a vendégekre. A gőzös programot érdemes a bőrradír után tartani, de még a bőrápolás előtt. Esetleg a bőrradír helyett, hiszen a gőzben is használhatunk anyagokat, pl. durvára darált kávét, mely kitűnő bőrápoló hatású (lásd hawaii kávés masszázs és egyebek).

  Higiéniai okokból a legtöbb gőzben van hideg vizes slag – ezzel a program előtt és után lemoshatjuk a padokat, a program alatt pedig hűsíthetjük a vendégeket, pl. a gőzkamra plafonjára irányított slagból a vendégre plafonról egy kellemesen langyos „eső” hullik vissza (ezt hívjuk trópusi esőnek). Az egyes programok között biztosítsunk elegendő időd a lehűlésre a vendégeknek – és saját magunknak is.

Ha eldöntöttük hány programot tartunk, és megvan a sorrend, essünk neki!

A szaunamester természetesen végig a vendégekkel van a szaunában, de tevékenysége már a program előtt kezdődik:

 1. Ellenőrzi a szauna tisztaságát.
 2. Kiszellőzteti az elhasznált levegőt.
 3. Ellenőrizi a szauna hőfokát: minden szauna mérettől függően más-más hőfokon üzemel a legjobban, de a 90 fok körüli hőmérséklet általában megfelelő.
 4. Figyel a páratartalomra: minden szaunában kötelező felszerelés a páratartalmat mérő műszer; ha ez 12-15% alatti párát mutat, akkor párásítani kell a szauna levegőjét. Ezt legegyszerűbben úgy tehetjük meg, ha a szauna kanállal tiszta vizet fröcskölünk a szauna falára, esetleg a padokra.

 

bannerpélda1

Bár nyugaton néhány helyen az a szokás, hogy a szaunaprogram előtt a vendégek már a szaunában ülnek – ezt lehetőleg kerülni kell, mert a 12-15 perces program elegendő és egészséges szaunázási időtartamot biztosít. Szóval a legjobb, ha a vendégek kint várnak az ajtó előtt – a program kezdetén engedjük be őket.

Célszerű a program elején picit várni, hogy a vendégek átmelegedjenek kissé - a száraz viszonylag hűvös testre érkező forró pára kellemetlen is lehet. Ez alatt a szaunamester megfordítja a homokórát, bemutatkozik, és elmondja milyen programot tart, különös tekintettel arra, hogy milyen illóolajakat és egyéb anyagokat (pl. méz) használ, hiszen a vendégek között lehet olyan, aki ezek valamelyikére allergiás. Érdemes elmondani, hogy a vendég bármikor elhagyhatja a szaunát, ha nem érzi magát tökéletesen komfortosan, hogy zuhanyozzunk a merülő használata előtt, hogy miért kizárólag fürdőruha nélkül szaunázunk, szóval az alapvető tudnivalókat melyeket minden szaunás ismer ugyan, de oly gyakran van új vendég….

Ezután megkezdhetjük a kövek locsolását illóolajos vízzel vagy jéggel. Hamar kitapasztaljuk, hogy az adott szaunában mennyi víz és olaj kell – kezdjük lassan fokozatosan, feltartott kezünkkel figyelhetjük hogy milyen a klíma a szauna tetején. Itthon az a szokás, hogy a dézsa mellé vannak bekészítve az illóolajok – az európai szakmai trend szerint inkább jég gömbre, előre bekészített illatokat használnak, speciális módon az aromaterápiás hatás megőrzésére – de az aromaterápiás alapokat és ezek helyes használatát külön tanfolyamon tanulják a Mesterek, szóval nekünk elég a víz és az olaj.

Fontos: illóólajat SOHA nem teszünk közvetlenül a kövekre, csak vízzel hígítva!

A program során 3-4 alkalommal locsolunk a kövekre illóolajos vizet vagy jeget, és legyezzük a vendégeket – ha használunk valamilyen kiegészítő, bőrápoló vagy más anyagot (például sót vagy mézet), akkor a három kör bőven elegendő. Az első kör után kioszthatjuk az anyagot a vendégeknek.

Olvassunk utána előtte, hogy az adott anyagnak milyen élettani hatásai vannak, a vendégek hálásak ha közben erről beszélünk nekik. Érdemes szólni, hogy vigyázzon a vendég mit hova ken – pl. mézes talppal el lehet csúszni, de a méz jót tesz a hajnak. A legtöbb anyag nem tesz jót viszont a szemnek ahová a homlokról lefolyhat az izzadtsággal, a só csípheti a friss horzsolásokat illetve a nemi szerveket, stb….

Sajnos itthon elég sok olyan szauna van, ahol az egy főre eső légköbméter kevés, vagy a szellőztetés nem jól megoldott (pl. nem külső friss levegővel, hanem a wellness tér már eléggé elhasznált levegőjével „szellőztetik” a szaunát). Ebben az esetben a locsolás-legyezés körök között érdemes kiszellőztetni a nyitott ajtón keresztül a szaunát.

szaunaboltbanner2

 

A második, harmadik körben egyre több vizet (jeget) használhatunk, óvatosan és fokozatosan, a vendégekre ügyelve. Ha igazán gálánsak akarunk lenni, a program végén kis falatkákat, gyümölcsöket kínálhatunk a vendégeinknek.

Aki igazán gondos akar lenni, a végefelé beszélhet a vendégeknek a lehűlési lehetőségekről, és azok hatásairól – ez elérhető a neten, de annyit érdemes elmondani, hogy minél gyorsabb a lehűlés, annál jobban edzi, de fárasztja is a vendéget; illetve a hideg vizet (jeget, havat) a végtagoktól indulva kívülről befelé kell használni, a szívtől legtávolabbi pontól közeledve a mellkas felé.

A program végén ne hagyjuk magára a vendégeket, figyeljünk oda rájuk néhány percig, győződjünk meg róla, hogy mindenki jól van!


 A SzaunaProgramról bővebben

Szokás még „felöntés”-nek, a német „aufguss” szó fordításából jön, továbbá szaunaceremóniának, -ráöntésnek és -shownak is nevezni.

A levegő páratartalmának beállítása a kövekre locsolt (illóolajos) vízzel történik. Régen a finnek nyírfa vesszőt áztattak vízbe és azt öntötték a kövekre, így illatosítva a forró gőzt. Megfelelő szaunakabinban biztosított a levegő cseréje és folyamatos áramlása. A hideg rossz levegő alul távozik, míg a kályha által melegített levegő felfelé áramlik, ez biztosítja a szaunában a relatív alacsony páratartalmat és teszi lehetővé az izzadság elpárolgását.

Ha ez a párolgás hirtelen megszakad, akkor erős hőhatás ér bennünket, mivel nem tudjuk elvezetni a bőrfelületünkről a vizet, ez az egyetlen védekező mechanizmus biztosítja a folyamatos hűtést. Megszakítani ezt a folyamatot úgy tudjuk, hogy telítjük a levegő páratartalmát vízzel. A kövekre öntött víz által keletkezik egy láthatatlan gőzfelhő, ami felfelé tör és szétáramlik az egész kabinban.

Mikor ez a gőzlöket eléri bőrünket, lecsapódik és egy plusz hőingert vált ki, az így keletkező sok apró vízcsepp által testfelületünk tovább hevül. Sokan ezt tekintik a szaunázás csúcspontjának. Arra mindig figyeljünk, hogy előbb legyen egy kezdeti melegedési fázis, ami minimum 5 perc, mielőtt a kályhára öntenénk az első adag vizet. Amennyiben erre nincs módunk, ne aggódjunk a szaunázás semmivel sem ér kevesebbet ráöntés nélkül sem.

felontes 01

Az igazi élményt, az adja, ha gyakorlott szaunamester tart ráöntést a szaunában. Ilyenkor különböző lehetőségekből választ, vagy választhatunk, melyiken szeretnénk részt venni. Mindegyiknek megvan a maga élettani hatása, amiről pár szóban tájékoztatást kapunk tőle. Minden esetben a szaunát átszellőztetik, levegőjét kicserélik a program kezdete előtt. Kövessük mesterünk utasításait és nagyon fogjuk élvezni, a forróságban töltött időt, ami sokkal rövidebbnek tűnik ilyenkor, mint általában.


Következzen pár, (klasszikus) népszerű program rövid ismertetője:

Aromás felöntés; lehet gyógynövények keveréke, mentol, vagy illóolaj, amit vízzel keverve a forró kövekre önt a szaunamester és egyenletesen oszlat el a helyiségben, egyesítve az intenzív izzadás méregtelenítő hatását az aromaterápia hatásaival.

Sós program: alkalmával egy előmelegedési szakasz után, a szaunamester sót oszt ki a bent ülők között, majd mindenki elkezdi az egész testfelületén szétdörzsölni. Ezáltal az elhalt hámsejtek leválnak, a bőr puhává és tisztává válik, az apróbb sebek összehúzódnak. Jelentősen növelik a bőrsejtek aktivitását. A sós kenegetésből természetesen kimaradnak az intim testrészek, illetve a szem és környéke.

felontes 02

Mézes ceremónia: felmelegedés után kis tégelyben mézet kapunk amit egyenletesen a bőrbe masszírozva beépül és felszívódik, ezzel téve puhává és bársonyossá bőrünket. Közben a szaunamester vízzel locsolja a köveket, jobban megnyitva a bőr pólusait, intenzívebbé téve az izzadást. Ne féljünk tőle nem maradunk ragacsosak a méz teljes egészében felszívódik bőrünkön keresztül.

Sörös ráöntés: nem kenegetjük magunkat sörrel és nem is isszuk meg. :-) A sör, a kövekre kerül (vízzel megfelelő arányban keverve!) és gőzzé alakulva maláta és árpa keverékének illatával telíti a levegőt. Ennek illata nagyban hasonlít a frissen sült kenyéréhez. Nagy mennyiségben szabadul fel, és csapódik le bőrünkön a sörben fellelhető E és D vitamin, mely bőrünkbe épülve selymessé, finom tapintásúvá teszi azt.

Jeges felöntés: alatt keveredik a finn szauna intenzív forró levegője és a jég ellentéte. A ceremónia alkalmával a felhevült testet jégdarabokkal dörzsöljük be, amit fokoz a kályhára helyezett jég egyenletes és folyamatos olvadása által keltett gőz. Ezt követően mesterünk a merülő medencénél/zuhanyfülkében, extrémebb esetben magában a szaunakabinban önt nyakon egy dézsa jeges-hideg vízzel, majd ismét izzadás és jég következik. Igazi értorna ez, amely edzi a tüdőt is.


A szaunamester legyezéstechnikájának köszönhetően, testünkön többször is jóleső borzongás futhat végig szaunázás közben, mely hatására (endorfin) boldogsághormonok szabadulnak fel, ezt nevezzük SZAUNAORGAZMUSNAK!

SzaunaOrgazmusban Gazdag Pillanatokat Kívánunk!

SzaunaClub

 

Észrevételed van? Kiegészítenéd? Valamivel nem értesz egyet? Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., várjuk a leveled!

 

Keress, kövess minket a többi platformunkon is! Köszönjük!

facebook 50x50 GooglePlus logos 50X50 Twitter Log 50x41 instagram 50x50 Youtube logo 50x50