hírlevél

telefon: +36 70 779 8309 e-

Alap Szaunák

Ide soroltuk azokat a szaunákat melyek általában minden helyen megtalálhatóak. Ezek a legelterjedtebbek és legismertebbek használatukról azért érdemes pár szó ejteni. Nem árt, ha tudjuk, hogy is kell használni, mire kell figyelni, kiknek ajánlott és kinek nem. Minden szauna világ szerves részét képezik, sok esetben ezekből a kabin típusokból több is található egy helyen, népszerűségük végett.


 

 

 1. Finn Szauna - a tradíció
 2. Fatüzelésű
 3. Elektromos
 4. Füstös
 5. Gőzfürdő
 6. Infraszauna - a modern idők szaunája
 7. Relax Szaunák
 8. BIO - Soft Szauna
 9. Vénusz - női szauna
 10. Odorium – Aroma/Gyógynövényes kabin - a lélek számára
  Melyik illat mire jó?
 11. Fényterápiás szauna - kromoterápia
  Mit is jelentenek mire is jók a színek?
 12. Hangterápiás kabin - zene a szaunában
 13. Sóterápia/Sóbarlang - Se meleg, se gőz, se pára…

 


Finn Szauna - a tradíció

A finn szauna, ami egybeforrt egy néppel, szokásaikkal és múltjukkal, még ha nem is ők az igazi felfedezői és kitalálói ennek a fürdőzési szokásnak. Évezredekkel ezelőtt már az inkák, maják és a közép amerikai indiánok is használták betegségek legyőzésére, testedzésre. Mai napig az egyik legelterjedtebb szauna típus, a wellness programok szerves része. Ideális esetben szabad levegőre nyitható ajtó, vagy ablak található rajta, amin keresztül könnyedén át tudjuk szellőztetni a kabint. A legtöbb SzaunaProgramok típusok a finn szanához közthetők.

Ebben a szaunában kövek melegítése által, a levegőjét fűtik, a kövek locsolásával a páratartalmat állíthatjuk be. Testünk kívülről befelé folyamatosan melegszik fel, átforrósodik így mesterséges lázat keltve a teljes testfelületen.

szaunaboltbanner2

Egyesíti a római hőlégfürdő és a török gőzfürdő elemeit. Meglehetősen meleg levegő hatására, 75-95 fok között elindítja a szervezet méregtelenítő mechanizmusát a verejtékezés által a bőr felületén keresztül. Vannak, akik 110 fokon is élvezik a meleg áldásos hatását, edzve a szívet és a keringési rendszert. Lényegesen felgyorsítja az anyagcsere folyamatokat és a salakanyag kiválasztást.

Az, hogy számunkra frissítő vagy fárasztó a szaunázás az általában egyénfüggő, mindenkinek meg kell találnia a számára legkedvezőbb napszakot, hogy a hatást teste regenerálására fordíthassa, aki számára inkább fárasztó az próbálja meg a kora esti időszakokat, segíteni fogja őt az elalvásban. Akit meg frissít, kezdje a napot vele, jobban könnyebben és üdébben fog telni tőle az egész nap.

Ez a szauna típus elég erősen megdolgoztatja a szervezetet, a szívet és a keringés rendszert. Nagyon figyeljünk oda, hogy mikor és hogyan használjuk nagyon fontos, hogy betartsuk az alapvető szaunázási szabályokat. Ha nem vagyunk teljesen egészségesek, akkor mindenképpen konzultáljunk kezelő orvosunkkal.


Fatüzelésű

Kellemes illat, átható hőség, Európában a legnépszerűbb fajtája a szaunának. Az ősi finn szauna legközelebbi rokona, mondhatni egyenes ágú leszármazottja, amelyben fa segítségével fűtik fel a szauna köveit, és így a kabint is. A fát egy kályhában égetik, amely folyamatosan fűti a köveket. Bár a fatüzelésű szaunakabin hőmérséklete igen magasra kúszhat, be lehet állítani a megfelelő hőmérsékletet az égés mértékét kontrollálva. A füstöt egy kis kéményen keresztül vezetik el. A recsegve égő fa hangja kellemes, nyugtató atmoszférát teremt, amely még jobban segíti az ellazulást.

Mivel a fatüzelésű szauna működéséhez nincs szükség elektromos áramra, így bárhol felállítható, akár a kertben is. A száraz szaunában, vagyis ha nem locsolod a köveket és nem párásítod a levegőt, az nagyon száraz hatású, forró és nehezebben belélegezhető, s a bőr is gyorsan felmelegszik.


Elektromos

Az 1950-es években fejlesztették ki, s ma sok szauna működik elektromos fűtéssel. A legtöbb esetben azért, mert ez bizonyult a legjobban, legkönnyebben megvalósítható formának. A legújabb típusú, falba vagy padlóba épített elektromos fűtés hatékony, stílusos, biztonságos és könnyen használható, s ezáltal pompás szauna élményt kínál. Sokszor távirányító segítségével lehet beállítani a hőfokot és az időzítést. A legtöbb kis vendégház és apartman, ahol szaunát építettek be, ezt a típust használja.


Füstös

Kevésbé elterjedt, ámde nagyon izgalmas módja a szaunázásnak. Ez is finn eredetű (savusauna az anyanyelvén), amely abban különbözik a hagyományos fatüzelésű szaunától, hogy nincs benne kémény. Így pedig a füst ahelyett, hogy távozna, betölti a szauna kabint. A kabinban rengeteg követ halmoznak fel, s ezeket jó néhány órán át fűtik, mielőtt a szaunázók elkezdhetnék a ceremóniájukat.

 

 

Finn szauna uveg fal 001 1030x705

 

Az égő fa parazsa és füstje közvetlenül fűti a kőtömeget, majd a fűtési szakasz befejeztével a kabint kiszellőztetik, és készen áll a vendégek fogadására. A szellőztetés ellenére természetesen a füst szaga erőteljesen áthatja a kabint (de pont annyira élvezhetően, amennyire kell). Egy jó füstös szauna nagyon különleges és nagyon autentikus élményt kínál, amihez (azonban) az is hozzájárul, hogy előkészítése igen időrabló és szakértelmet igényel.


 Gőzfürdő

Ez a kabin ahol tényleg fürdünk és nem csak az izzadságban. Történelmileg az ókori görögökig vezethető vissza, már ők is előszeretettel használták pihenésre, felfrissülésre. Működése a Török Hamam fürdőhöz hasonlítható.

A levegő relatív páratartalma 80-100% között van. A bőr pórusai 40-50 C fokon kitágulnak, ennél nagyobb hőmérséklet ebben a páratartalomban a szervezet számára elviselhetetlen érzést keltene, a sűrű levegő kitisztítja, ápolja és regenerálja a hámszöveteket. A tüdő és a légutak a meleg hatására kitisztulnak, a vérkeringés felpezsdül, a szívverés élénkül.

A magas páratartalom, amikor a víz gőzzé alakult, majd ismét lecsapódva finom párával borít be mindent. A szaunában ülő személy természetesen itt is izzadni kezd, de a szervezet védekező mechanizmusa nem tud segítségre sietni, az izzadság a bőrről nem tud elpárologni és nem tudja hűteni a testet légzés által sem, úgynevezett hőtorlódás következik be.

Megtévesztő lehet, hogy a klasszikus finn szaunánál alacsonyabb hőfokon működik, és ezáltal elviselhetőbbnek tűnik, de nagyon vigyázzunk, mert ez elég nagy megterhelés egy egészséges ember szív és vérkeringésének is, betegen konzultáljon mindenki saját orvosával.

A testhőmérséklet 37-40 fokra emelkedhet a szauna hőmérsékletétől páratartalmától és a bent eltöltött időtől függően. A gőzfürdőben való relaxálás az izmok ellazulása mellett, kiválóan alkalmas a bőr felpuhítására, így könnyen elválnak egymástól az elhalt és az egészséges hámsejtek. A felpuhult és kitágult bőr pólusain keresztül könnyebben távoznak a salakanyagok. Bőrünk megtisztul és szervezetünk is regenerálódik, felfrissülve újjászületik. Vannak SzaunaProgram típusok, melyek ebben a kabinban valósulnak meg, pl. csokis felöntés.

 

gozkabin 1030x416

 

A gőzt belélegezve hatása megegyezik a klasszikus régi inhalációs módszerrel, kiválóan segíti a megfázásos betegségekből való felépülést, csökkenti ezek tüneteit (köhögés, rekedtség, hörghurut, torokfájás, stb.), könnyebben feloldva a légutak nyálkahártyájának hurutját is. Megelőzésre is kiválóan alkalmas csökkenthetjük vele az átmeneti időszakok hőmérséklet változásaiból adódó meghűléseket és a hőmérsékletváltozásra való érzékenységet.

Alkalmas tüdőasztmatikus panaszok enyhítésére, de arra viszont nagyon ügyeljünk, hogy lázas betegen ne használjuk a gőzfürdőt. Enyhíthetők vele a reumás és ízületi panaszok és fájdalmak. Kiválóan alkalmas relaxáló lazító hatása miatt alvás zavarókkal, levertséggel, enyhe depresszióval és munkahelyi stresszel küzdőknek. Különösen alkalmas a száraz kirepedezett bőrre, sok estben jobb mint a testápoló, hidratálja, felfrissíti a bőrt. A hámréteg alatti erekben megpezsdülő vér revitalizálja a bőrszöveteket. Fennálló betegség esetén mindig kérjük ki kezelőorvosunk tanácsát!

Mindenképpen érdemes a leüléshez valamit használni, főleg a naturista szaunákban terítsünk magunk alá valamit. Ebben a szaunában nem kell levenni a papucsunkat, nagyon vigyázzunk a csúszásveszélyre. Az újjabb építésüeknél, zuhanyt, slagot találunk, melynek szerepe az ülőkék leöblítésére használatos, érkezéskor - távozáskor egyaránt. Továbbá, saját magunk gyors öblítésére is, akár egy csokis ápolást követően.


 Infraszauna - a modern idők szaunája

Az egyetlen hely ahol testünk nem kívülről, befelé hanem belülről kifelé melegszik fel. Olyan, mint egy inkubátor a felnőtt szervezet számára. Nem csak önmagában használható, hanem különféle kiegészítőkkel is pl.: aroma és színterápiával tökéletesíthető a szervezet regenerálódása egy időben.

Az infravörös sugárzást felhasználva méregteleníti a szervezetünket. A kellemes meleg ahhoz hasonlít, mint amikor a tengerparton a nap által felmelegített homok egyenletesen melegíti tovább testünket. A bőr gyengéden felmelegszik, a pórusok kitágulnak és az infra sugarak 4-5 cm mélyen a bőr alá hatolnak mélyen az izmokba, ízületekbe, szövetekbe ott kifejtve áldásos hatásukat, meggyorsítva az oxigénáramlást és vérkeringést.

A szövetek mélyén felgyorsul az anyagcsere, így sokkal hatékonyabban méregtelenít, mint a hagyományos szauna. A szervezet számára kevésbé megerőltető, a méregtelenítő pihenés 50-60 C fok környékén, mint 90-100 C-on. Nem éget a levegő, gyorsul a légzés, gyorsul a szívverés és a keringés. A kisebb hőhatás mellett sokkal nagyobb hatásban izzaszt és méregtelenít, megszabadítja szervezetet a lerakódott salakanyagoktól.

Működése egy kicsit a mikrohullámú sütőre emlékeztet hőhatása viszont a napsugárzáshoz áll közelebb. Ez az egyetlen olyan ismert természetes módszer, amivel létrehozható az egész testre kiterjedő egyenletes gyógyító lázhatás a külső környezet jelentős felmelegítése nélkül. A felhasznált energia 20%-a fordítódik a szauna levegőjének és 80%-a a bőr és a bőr alatti kötőszövetek melegítésére . Az izzadsággal együtt 20%-ban salakanyagok távoznak a szervezetből míg ez a hagyományos finn szauna estében általában 3-5%-ban merül ki.

 • Egy kiadós szauna menet optimálisan 30 perc, utána nincs szükség ismétlésre, nincs szükség hidegzuhanyra és merülő medence nélkül is élvezhető. Ezt a fajta élményt és edzést átélhetik azok is, akik számára a hagyományos szauna túl megerőltető lenne fizikai vagy egészségi állapotuk következtében. Az infra kabin használta által szívünk és érrendszerünk kiadós edzésben vesz részt melyben beindulnak a szervezet öngyógyító folyamatai.

 • Segítséget jelenthet a gyógyuláshoz allergiás panaszok esetén, illetve akme, ekcéma, pikkelysömör kialakulása után. Gyulladásos megbetegedések, reumás panaszok, ízületi fájdalmak esetén megszűnhetnek illetve jelentősen csökkenhetnek a panaszok, a salakanyagok távozása után.

 • Segítséget jelenthet idegrendszeri labilitás fennállásánál, nyugtat relaxál és pihentet.

 • Nátha vagy megfázás kiegészítő kezelésére kitűnően alkalmas, a lázas állapot létrehozásával.

 • Rendszeres illetve kúraszerű használata segíti a szervezet ellenálló képességének növelésében, a fizikai erőnlét helyreállításában, növelésében.

 • Fokozza a szellemi és fizikai aktivitást.

bannerpélda1

 • Segít megszabadulni a súlyfeleslegtől esetenként 300 kalória elégetésével, a szaunában eltöltött 30 perc. Természetesen izomnövelő hatást senki ne várjon tőle, mert az izmok helyett a szívet és az érrendszert dolgoztatja és erősíti meg, ez által téve a szervezetet ellenállóvá, tartósabbá.

 • Könnyíti a narancsbőr (cellulitisz) elleni küzdelmet.

 • Feszessé, egészségessé és rugalmassá teszi a bőrt és az alatta lévő szöveteket, az izzadás által újra egyensúlyba kerül a bőr vízháztartása.

 • Külső sérülések esetén segíti és könnyíti a hegképződést, kevesebb visszamaradó heggel akár égési sérülések, akár nyílt sebek, horzsolások esetén.

 • Sportolóknál képes helyettesíteni a bemelegítést, gyorsabban felkészítve a szervezetet az igénybevételre, segít a sportsérülések korrigálásában gyorsabban gyógyulnak a húzódások, rándulások. Sérülés esetén mindenképpen meg kell várni a duzzanat levonultát, tehát minimum a sérülés utáni 48 óra leteltét.

 • Csillapítja a kötőszöveti fájdalom (fibromyalgia) tüneteit.

 • Kiválóan alkalmas lumbális gerincfájdalom kezelésére.

 • Segít a koleszterin szint csökkentésében, karbantartásában.

 • Orvosi felügyelet mellett a vérnyomásproblémák leküzdésében, és az ideális vérnyomás beállításában.

 • Egyszerű segítség az ízületi merevség megszüntetésében.

 • Leglátványosabb hatása a bőr megfiatalítása, a salakanyagok kiűzése után a bőr megszabadul az elhalt hámsejtektől, friss, puha , selymes tapintást adva a bőrnek, csökkentve a különféle bőrhibákat pattanásokat.

Bárki mielőtt csodaszernek hinné eme jótékony szauna hatásait, nagyon fontos, hogy konzultáljon orvosával. Hatásai egyre szélesebb körben nyernek bizonyítást, betegség és gyógyszeres kezelés estén veszélyessé is válhat. Önmagában a szauna csak segíthet, legyőzni a megbetegedéseket ne használjuk öngyógyításra orvosi felügyelet nélkül, mivel nem egy konkrét betegség legyőzésére való, hanem általánosan teszi ellenállóvá a szervezetet és a bőrt.

 

infraszauna 1030x816

Ne használja semmiképpen sem orvosi felügyelet, illetve konzultáció nélkül:

 • Bármilyen gyógyszeres kezelés mellet (eseti vagy rendszeres), szükséges az orvos véleményét kikérni

 • Terhesség vagy szoptatás alatt mindenképpen ki kell kérni a szülész-nőgyógyász tanácsát mert előfordulhat a magzat sérülése bizonyos esetekben.

 • Magas vagy alacsony vérnyomás, szívelégtelenség mellett fokozott odafigyelést igényel. Mivel a szívverések száma jelentősen, megnövekedhet, ahogy a szervezet próbál megszabadulni, elvezetni a számára felesleges hőt.

 • Sebészeti vagy bármely implantátumok használata mellett.

 • Veseműködési zavarok esetén.

 • Sclerosis multiplexben szenvedő betegeknél.

 • Gyerekek esetén is ajánlott a gyermekorvossal való konzultáció, mivel a gyermekek testhőmérséklete sokkal gyorsabban melegszik fel, gyorsabb az anyagcsere, és kevésbé fejlett az izzadással való hőkezelés képessége.

 • Idős korban a verejtékmirigyek tevékenysége lassul, az izzadással való hőszabályozásra a szervezett képessége csökken.

 • Lecsökkent izzadási képességgel összefüggő betegségek esetén mindenképpen orvosi konzultáció szükséges pl: Parkinson kór, cukorbetegség, idegrendszeri megbetegedések.

 • Vérzékenységben szenvedő betegnek tanácsos kerülni a szauna használatát.

 • Erre a szaunára is igaz ha a szervezet lázas állapotban van akkor ne melegítsük tovább, ez a betegek számára veszélyessé válhat.

 • Infraszaunázás a menstruáció alatt megerősítheti a vérzést, bár csökkentheti a menstruációs fájdalmat.

 • Alkohol hatása alatt vagy másnaposság kezelésére nem ajánlott.

Terméseztessen erre a szaunára is igaz csak addig használjuk míg kellemes és jó érzést biztosít, bármilyen rosszullét vagy szédülés esetén szakítsuk, meg és lassan hűtsük vissza szervezetünket.

Gyakorlatilag akár mindennapos használata sem jár semmilyen veszéllyel. A legtöbb háztartásban ahol szauna van, ezt a fajtát részesítik előnyben. Kis fogyasztása kiváló hatásmechanizmusa által méltán lesz egyre elterjedtebb és népszerűbb. Több féle és fajta sugárzóval ellátott infra kabinokat lehet a piacon találni, melynek hatásfokairól és működéséről elég széles információk állnak rendelkezésre a mai szauna kivitelezőknél. Fogyasztása nem sokkal több, mint egy jó hajszárítónak. 


Relax Szaunák

Alacsonyabb hőmérséklet és páratartalom, teljes ellazulás - még kíméletesebben!

Egy másfajta felfrissülés, olyan szaunákat és kabinokat, kombi-kabinokat gyűjtöttünk itt össze, melyek nem viselik meg nagymértékben a szervezetünket, alacsonyabb hőfokon működnek, illetve más úton fejtik ki jótékony hatásukat.

bannerjelentkezes2

 

Stimulálják az agyat és az idegközpontokat, kellemes zenével, illatokkal, fényekkel és a már régóta ismert gyógynövények jótékony erejével hatnak szervezetünkre. Ebből kifolyólag az idősebb esetleg legyengült szervezetű emberek és gyermekek is teljes biztonsággal használhatják. Általában csak nagyobb wellness központban, szaunavilágjaikban találhatjuk meg őket, kiegészítik és teljesebbé teszik a felfrissülést, regenerálódást.


BIO - Soft Szauna

Ezek a szaunák időseknek, gyerekeknek és olyan szaunázóknak, akik nem bírják vagy egészségüknél fogva nem használhatják a hagyományos szaunákat. Kiválóan alkalmazható családi szaunának, gyerekkel közös fürdőzésre, vagy az alkalmazkodó képesség fokozására. 

Általában kombinált szauna. Egyesítheti magában a fényterápia áldásos hatását a kellemes izzadással.  A kabin hőmérséklete 45-60 fok körüli, az eltérés a finn szaunához képest a levegő páratartalmában keresendő, ami általában 20 %-os. Ezen a hőmérsékleten és párán megnyílnak a bőr pórusai, elkezdődik salaktalanítás, méregtelenítés.

A hőmérséklet fokozásával nem nő egyenes arányban a izzadás intenzitása, ezért ezek a szaunák is tökéletesen megfelelnek és szolgálják azt a célt, hogy megóvjuk egészségünk. Ez a szauna nem megterhelő, a szervezet számára sokkal könnyebb elviselni szívünknek is, mint a hagyományos finn szaunát. Itt nem fáradunk el, nem vesz igénybe annyira, mint a nagy testvére, csak pihenünk, relaxálunk egyszerre stimulálva több érzékszervünket, válunk egészségesebbé.

Felhasználható aromaterápiás célokra is. Ilyenkor illóolajokkal vagy gyógynövénykivonatokkal teremtenek finom párás gőzt a kabinban, tovább fokozva a szervezet kényeztetését az egészség megőrzését.

A mennyezeten a megnyugtató csillagos égbolt rajzolódik ki ledekből, és a színek váltakozása segíti az ellazulást. Zeneterápiával egybekötve, kellemes relaxációs gyakorlat feszült, fáradt idegrendszerünk számára. Itt maradhatunk kicsit tovább, az itt eltöltött idő több és kellemesebb lehet mint a többi kabinban. Minden porcikánkat átjárja és áthatja a meleg. Ebben a békés, nyugodt környezetben megpihen a test és a lélek. Nem kell sietni, ellazulhatunk, lelassul a világ, eltűnik a minket körülvevő mindennapi stressz


Vénusz - női szauna

Kimondottan nők részére fenntartott, férfiak elől elzárt terület. Megőrizve a női intimitást, a nyugodt férfiszemektől mentes ellazulás állapotához segít közelebb jutni. Hasonlatos a bioszaunához, ahol különböző fény, hang és illataromákkal együttesen stimulálják a hölgyek érzékszerveit. Nem feltétlen a gyógyítás ennek a szaunának a célja, inkább az ellazulás és a pihenés. Gyógynövények aromája helyett belengheti a szaunát a rózsa kellemes illata. Általában tartozik hozzá külön női pihenő is.


Odorium – Aroma/Gyógynövényes kabin - a lélek számára

Egy kabin, ami nem csak a testnek, hanem a léleknek is felüdülést biztosít a wellness részlegben. Használata évezredekkel nyúlik vissza az időben, régen növényekből, virágokból nyert olajt használtak, amit inhalálással, fürdővízbe való keveréssel masszírozással juttattak be a szervezetbe.

Nagyon sokrétű, mellékhatásoktól mentes alkalmazása révén a menstruációs panaszoktól, egészen a gyomorbetegségeken át a mozgásszervi panaszokig alkalmazták. Használta befolyásolja a limbikus rendszert, azaz az érzelmi világunkat is. Aromakabin különböző páratartalmú és hőmérsékletű kabin lehet.

Jótékony hatását illóolajokon keresztül fejti ki, ami a levegőbe párologtatva, belélegezve és a bőr pórusain át bejutva a szervezetbe biztosít ellazulást a test és a lélek számára. Jótékony hatása közismert, mozgásszervi betegségek kezelésére bedörzsöléssel, masszázzsal kombinálva fejti ki jótékony és teljes hatását. Belélegezve, bizonyos illóolajok segítik a légúti regenerálódást, könnyítik a légzést, nyugtatják a szervezetet.

Használata minden korosztály számára ajánlott. Nincs meghatározott időtartam az aromakabin használatára, addig maradjunk, amíg a relaxálásban segítségünkre van, amíg jól érezzük magunkat, és amíg pihentet. Nem szükséges ismételni és nem kell attól félni, hogy bőrünk átveszi az illóolaj erőteljes citrus vagy menta illatát.

Használata kellemes, nyugtató és lazító hatású a szervezet számára. Segít oldani a stressz hatását. Van, hogy önállóan találkozunk vele, de lehet kombinált kabin formájában is, a bio-, soft- vagy normál finn szaunában a kövekre különböző gyógynövényes olajok vízzel kevert elegyét öntik.

 

Melyik illat mire jó?

 • Borsmenta: segít tisztán tartani a légutakat, könnyíti a légzést. Segít a kialakult légúti megbetegedések esetén. Használta javasolt idegrendszeri panaszok és fokozott stressz esetén. Fejfájásra is kiválóan alkalmas.

 • Levendula: felsorolni sem egyszerű ennek az illatanyagnak a hatását, a legsokoldalúbb és legismertebb illóolaj légúti panaszok csökkentésére, hajhullásra, stressz oldástól a mozgásszervi megbetegedésekig gyakorlatilag mindenre kedvező hatást fejt ki. Nyugtató, szorongás és feszültség oldó hatása segíti a nyugodt alvást és pihenést. Ha nincs panaszunk, akkor az egyik legjobb relaxációs és méregtelenítő illatanyag.

 • Citromolaj: gyulladáscsökkentő hatása révén segít reuma és menstruációs panaszok csökkentésében. Nyugtatja az idegrendszert és jótékony hatással van a hajhullásra. 

 • Eukaliptusz olaj: fejfájás és izomfájdalmak esetén kitűnően nyugtatja a szervezetünket, élénkítő hatással van a testre és a lélekre egyaránt. Segít a légutak tisztításában, kialakult légúti megbetegedések leküzdésében.

 • Fenyőolaj: kimerültség esetén segít a fáradtság leküzdésében, pihetető hatása révén kiváló relaxációs olaj. 

 • Kamillaolaj: az egyik legelterjedtebb gyógynövény hazánkban. Gyakorlatilag mindre jó, lazít és nyugtat, vitalizál és felüdít, relaxál és pihentet. Talán mindenki emlékszik már gyermekkorától a kamillás inhalálásra, nyugtatja a légutakat, segít álmatlanság és stressz esetén. Gyulladás csökkentő hatását a test minden részén kifejti. 

 • Anti mikrobás olajok: grape fruit, szantálfa, szegfűszeg, fahéj, teafa, citromos teafa, kakukkfű, rozalina. 

 • Nyugtató és relaxáló olajok: mandarin, narancsvirág, rózsa .

 • Megfázás, nátha tüneteit enyhítő, légzéskönnyítő olajok: ánizs, fenyőolajok (erdei, törpe, jegenye, luc), édeskömény, kakukkfű .

 • Fájdalomcsillapító, gyulladás csökkentő, vérkeringést serkentő olajok: boróka, kámfor, borsmenta, rozmaring és a fenyőfélék.


Fényterápiás szauna - kromoterápia

Ez a kabin, ha netán önállóan találkoznánk vele, nem csak a testet, hanem agyunkon és érzékszerveinken keresztül a lelket is szolgálja! A színek segítségével a szemünkön át az agyunkba jutó fény bizonyítottan jó hatással van, bizonyos betegségek gyógyításában, szellemi és mentális állapotunk megújításában. Ettől megváltozhat a hangulatunk és kihatással lehet az egész szervezetünkre. Múlik a fájdalom, jobban gyógyulnak a sebek, és könnyebben múlik a stressz.

Minden színnek megvan a maga hatása és ezek a színek váltakozva követhetik egymást, folyamatosan ismétlődve. Általában több helyen és szaunában is találkozhatunk kiegészítőként ezen terápiás módszerrel. Bio-, soft- és infra szaunák illetve sóbarlangok kiváló relaxációs segítője. Ma már a modern wellness részlegek kötelező kiegészítője. A szauna használata közben egyre többször találkozunk velük, és a szaunázás alatt kellemes kikapcsolódást biztosítanak.

 

Mit is jelentenek mire is jók a színek?

 • Kék: Természetéből adódóan hideg és hűsít. Jó hatással van a magas vérnyomásra, lassítja s szervezet működését, a vérkeringést, nyugtat és pihentet. Tükrözi a tisztaságot, a hűvösséget ami nagyon jól tud esni két szaunamenet között is. Görcsoldó hatású kedvezően hat az érzékszervekre, csökkenti a fájdalmat kedvezően hat az idegrendszerre, könnyíti az alvást.

 • Zöld: A természet színe, amilyen jó hatással van ránk a tavasz, amikor minden újra zöldbe borul és megújul, így hat ez a szín a szervezetünkre. A tüdő, a bőr kitisztul, a fejfájás elmúlik, a szervezet is megújulhat és érzelmileg sokkal stabilabbá válhat. Megteremti a harmóniát, roborál és erősíti szervezetünket. Kiválóan alkalmas különböző kialakult betegségek kiegészítő kezeléseként: szívbetegségek, szembetegségek, fejfájások, megfázások valamint érrendszeri megbetegedéseknél.

bio feny szauna 1030x690

 • Sárga: Vitalizál, serkent, pezsdít. Aktivizálja a testet és a lelket, új ötletek és új gondolatok születhetnek ez alatt a szín a alatt. Az idegrendszer stimulálásával teremt jobb közérzetet. Jót tesz a gyomornak és az emésztőrendszernek, Erősíti a májat, támogatja az epe termelést. Kiválóan alkalmas a Vegetatív és motorikus idegrendszer stimulálására.

 • Piros: A melegség az izzadás, az izzás és a szauna színe. A szenvedély, mely forrósággal tölti el a szellemet, mely új erőt ad az izmoknak, jót tesz a gyomornak és melegíti a szívet. Növeli a testhőmérsékletet ösztönzi a vérkeringést és az adrenalin képzést. Feloldja a krónikus betegségeket és a vele járó fáradtság érzést. Jót tesz a vérszegénység és vastagbél-, és ízületi gyulladás esetén. Depresszió esetén alkalmazható. Aktiválja az életet adó energiákat.


Hangterápiás kabin - zene a szaunában

Külön hangterápiás kabinnal még nem találkoztunk, kiegészítő szolgáltatásként bio- és soft- szaunákban igen. Auditív embereknél lényeges segítség az ellazuláshoz. A kellemes zene ami körülvesz segít pihenni és csökkenteni a stresszt.

Gyógyító erejét a hangrezgések által fejti ki meglepő eredményeket értek el vele a távol keleten, alkalmazták az indiánok és az afrikai törzsek is. Hatása az egész testre kiterjed, megemelkedik a szervezetbe jutó örömhormon (endorfin) szintje és ez által kellemes közérzetet biztosít, ami maga után vonja fizikai érzéseink javulást is. Például klinikailag is igazolták a magas vérnyomásos betegséggel küzdők állapotának javulást.

Ezekben a szaunákban, kabinokban ne a klasszikus hangterápiát keressük, ahol különböző csengők és haragok megszólaltatásával segítik a gyógyulást. Inkább a hangszórókból különböző meditációs és relaxációs zenék szólnak halkan. Pusztán az ellazulás élvezetéért.


Sóterápia/Sóbarlang - Se meleg, se gőz, se pára…

Ez egy kakukktojás ezen a lapon! A mérgek itt is távoznak! Ez a kabin, nagyon sokat tud segíteni bizonyos betegségek esetén. Egyre több wellness és szauna részleg megérdemelt része. Ha találkoznánk a szolgáltatásaival semmiképpen se hagyjuk ki. Hiszen itt találjuk meg az élet egyik nagyon fontos építőelemét, a tiszta, sós, párás elevegőt.

A haloterápia, speleoterápia azaz a sóterápia kedvező hatásainak élvezetére már nem kell tengerpartra, vagy sóbányába utaznunk, hanem akár városban is elérhető, az erre kialakított kabinokban, szobákban. Hatását a nátrium-chlorid száraz aerosolján keresztül fejti ki, amely folyamatos telítődése a falakról vagy sótéglákról biztosított.

Ebben a mikro környezetben a levegő tisztasága mellett segíti a gyógyulást és könnyíti a légzést, az alacsony páratartalom, a pollenek és baktériumok alacsony koncentrációja, amely immunrendszerünknek és nyálkahártyánknak nyújt pihenést és megújulást. A 20-22 C fokos száraz sós levegő, nagy mennyiségű negatív részecskét tartalmaz, amely ezen a hőmérsékleten elég friss és üde a szaunavilágok forró/meleg levegőjéhez képest.

Nyugodtan tudunk itt pihenni, ellazulni úgy, hogy egyik szervünk számára sem okozunk megterhelést. Ezt a terápiás módot a mai modern orvostudomány is elismeri, nagyon sok betegség kiegészítő terápiájaként kifejezetten ajánlja használatát. Ebben a szobában ösztönösen mélyebbeket lélegzünk, a levegőt tovább benntartjuk tüdőnkben. Egyszerűen élvezzük a légzés örömét.

Nagyon sok esetben alkalmazzák más terápiákkal együtt, segítheti a mélyebb és könnyebb ellazulást, a test és a szellem harmóniájának visszaállítását a zene vagy a fénytechnika, mely további érzékszerveink stimulálásával mélyebb regenerálódást biztosít.

 

sobarlan moksa 1030x687

 

Milyen betegségek legyőzésében segíthet, illetve melyek megelőzésében van szerepe, melyek visszatérést nehezíti meg:

 • Asthma bronchiale

 • Krónikus tüdő-, hörgőgyulladás

 • Porártalom

 • Krónikus arcüreg gyulladás

 • Hurutos orr-, torok-, és gégegyulladás

 • Különböző típusú allergiák

 • Bőrbetegségek

 • Pajzsmirigy betegségek

 • Szív és érrendszeri betegségek

 • Gyomor és nyombél fekély

 • Anyagcsere rendellenességek

 • Kimerültség, stressz

 • csökkent ellenálló képesség

 • Túlérzékenység

Nyugodtan felkereshetik gyermekek, idősek és terhes kismamák, mindenki számára kiválóan használható. Ne feledjük, ha már kialakult betegségben szenvedünk, akkor mindenképpen konzultáljunk orvosunkkal ebben az estben is. 


 

Jó Szaunázást és Pihenést Kívánunk!

SzaunaClub

 

Észrevételed van? Kiegészítenéd? Valamivel nem értesz egyet? Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., várjuk a leveled!

 

Keress, kövess minket a többi platformunkon is! Köszönjük!

facebook 50x50 GooglePlus logos 50X50 Twitter Log 50x41 instagram 50x50 Youtube logo 50x50