hírlevél

telefon: +36 70 779 8309 e-

Interjú Tarján Gergellyel, aki frissen végzett szaunamesterként nevezett az idei Bajnokságra!

Tarján Gergely több, mint 16 év után döntött úgy, hogy mindazt a sok jót, amit eddig Vendégként kapott a Szaunamesterek részéről, Ő is szeretné továbbadni. Szeptemberi martfűi képzésünkön tett sikeres vizsgájával úgy gondoljuk máris megtette az első lépést céljai megvalósításához! Sőt, nevét a hamarosan megrendezésre kerülő Magyar Országos Szaunamester Bajnokság regisztrált versenyzői között is megtaláljuk! Az alábbi sorokban Gergővel készült interjúnkat olvashatjátok, melyben részletesen mesél szaunás élményeiről, szaunamester pályafutásának indulásáról, céljairól!

Hogy jött az ötlet, hogy elvégzed a szaunamester képzést?

"Minden 2004-ben kezdődött, amikor az akkori barátnőm (azóta feleségem és gyermekeim anyja :) ) 9 hónapot töltött Finnországban. Amikor meglátogattam, akkor bevezetett a szaunázás rejtelmeibe, ami ott a mindennapok része.

Ezután itthon is kisebb-nagyobb rendszerességgel szaunáztunk, de az igazi áttörést az okozta, amikor 7-8 éve Ausztriában egy síeléssel töltött nap után résztvettem egy “Aufguss”-on.

Nagyon meghatározó élmény volt, így utána itthon is elkezdtem keresni a lehetőséget, hova tudok menni felöntésre, ahol az egészséges szaunázásra is odafigyelnek. Így egyre többet jártam ilyen helyekre, aztán az egyik program után megjegyezte a feleségem, hogy el tudna engem képzelni, ahogy tartok egy ilyen programot, jól állna nekem.

Ez akkor elkezdett mocorogni bennem, de nyilván ez önmagában nem juttatott volna el idáig, a fő motiváció az volt, hogy amilyen fantasztikus élményeket én a szaunában kaptam a jobbnál-jobb mesterektől, én ezt szeretném továbbadni. Így már 1-2 éve tervezem, hogy jelentkezzem a képzésre, de valahogy sosem jött ki úgy, hogy jó helyen, jó időben legyen, mígnem eljött ez a martfűi lehetőség, amely minden szempontból ideálisnak tűnt."

Milyen volt az oktató?

"Zsuzsiról csak szuperlatívuszokban tudok beszélni. Rendkívül empatikus, nagytudású oktató. Az első pillanattól (már a képzést megelőzően is) kezdve nagyon barátságos volt és azt éreztem, hogy nagyon odafigyel mindenkire. Jól tudta kezelni a különböző személyiségeket és odafigyelt arra is, hogy a különböző motivációval érkező emberek mindegyike azt kapja, amiért jött.

Különösen jól esett, hogy nagyon sokat bíztatott minket és az a mondata a fülembe cseng, hogy “mindig magadhoz mérd magadat” - ezzel sokat levett a vállunkról, főleg, hogy a képzés során több nagytudású szaunamester is megfordult nálunk."

Miért választottad pont a SzaunaClub képzését?

"Amennyire kívülről ráláttam a képzésekre, szemléletre (mit gondolunk a szaunázásról, a szaunamesterségről stb.), úgy éreztem, hogy ez áll hozzám a legközelebb, ez van leginkább harmóniában azzal, amit én is gondolok a szaunamesterségről."

Nehéznek tartottad a képzést? Melyik tananyag rész tetszett a legjobban?

"A képzés nagyon intenzív volt, délelőtt az elmélettel haladtunk, délután pedig a szaunában gyakoroltunk és tanultunk. Elég megterhelő volt, első nap délutánján például 8 felöntést ültünk végig plusz mindenki tartott egyet, de ennek ellenére nagyon élveztem. Az is nagy segítség volt, hogy előre megkaptuk az anyagot, így az elméleti részre már otthon el tudtunk kezdeni készülni, így maradt idő a gyakorlati részre is."

Volt olyan feladat, amit nehezebben oldottál meg? Ha igen, az oktatás végére sikerült leküzdeni ezt az akadályt?

"Mivel korábban sosem tartottam felöntést (csak résztvettem elég sokon), ezért amikor első délután azt mondta Zsuzsi, hogy akkor most mindenki tart egy felöntést, azt sem tudtam, hova kapjak. Azt hiszem, hogy leginkább magammal kellett megküzdenem, hogy elhiggyem, hogy meg tudom csinálni.

Hogy le tudtam-e küzdeni ezt az akadályt? Úgy gondolom, igen, hiszen átmentem a vizsgán :-) , de nyilván ahogy majd szeretnék jobb és jobb lenni, ez biztos, hogy egy élethosszig való tanulás és fejlődés lesz és mindig lesznek újabb leküzdendő akadályok, amelyeken csak rajtam múlik, hogy továbbjutok-e..."

Egyensúlyban érezted az elméleti és a gyakorlati részeket?

"Igen, ezzel nem volt gond, bár ahogy megtanultam a 4 alaptechnikát, még sokkal “éhesebb” lettem a tudásra, így nagyon sajnáltam, hogy vége lett, de hát ennyi fér bele ebbe az alapkézésbe..."

Milyen volt a képzés hangulata? Szívesen jártál be az órákra?

"Nagyon! A társaság is szuper volt és az egész képzésnek végig nagyon oldott volt a hangulata, ami nem gondolom, hogy a minőség rovására ment volna, sőt, inkább segített minket abban, hogy bátran merjünk kérdezni."

Könnyű volt felkészülni a vizsgára?

"Azt gondolom, hogy megkaptuk azt a tudást, amivel abszolválni lehetett a vizsgát. Ha valaki csak a képzésen veszi először az elméleti anyagot, az lehet, hogy már az elméleti részen elkezd majd erősen izzadni, de azért az elmélet legfontosabb elemei elhangzanak.

A gyakorlati vizsgától tartottam eleinte, főleg, hogy engem nem is Zsuzsi vizsgáztatott, de arra is lelkiismeretesen felkészített minket, így ott sem volt gond."

Milyen hosszú volt a vizsga? Milyen feladatokat kaptál? Az fogadott, amire számítottál vagy volt benne meglepetés?

"Az elmélet talán 1,5 óra, a gyakorlat pedig egy 12-15 perces program volt. Előre közölték, mi várható a vizsgákon, így nem ért meglepetés. Nyilván a kérdéseket nem tudtuk előre, de a kiadott anyag megtanulása után könnyen lehetett válaszolni a feltett kérdésekre.

A gyakorlati vizsgára pedig egy sós programot húztam, úgy érzem (és a visszajelzések is ezt igazolják), ez is jól sikerült, mind az illatok, mind a hőmérséklet emelése tekintetében."

Alig száradt meg a pecsét az okleveleden, máris a MOSZB regisztrált versenyzői között tisztelhetünk! A képzésen kaptál kedvet vagy már régóta tervben volt?

"Egyáltalán nem volt tervben, Zoli biztatott, hogy induljak el bátran és ne féljek attól, hogy még kezdő vagyok, mert így lehet tanulni. Úgyhogy a tisztes helytállás, a többi mestertől való tanulás és a velük való találkozás motivál leginkább.

Zsuzsi által mondottak (“magamhoz hasonlítsam magamat”) fényében pedig a célom az, hogy megmutassam azt, hol tartok most és amit tudok, azt a programomban majd meg is tudjam mutatni."

Van-e olyan, a képzésen történt élmény vagy a képzéssel kapcsolatos gondolat, amit szívesen megosztanál az olvasókkal?

"Nekem nagyon nagy élmény volt az egész csapatnak az összetartása. Nehéz elmesélni azt, ami a négy nap alatt történt velünk, de mindvégig azt éreztem, hogy ez egy egymást maximálisan támogató közösség.

Nagyon sokat tanultam a többiektől is, nem csak a “szakmáról”, hanem emberségből is. Például a gyakorlati vizsgadélutánon mindenki ahogy csak tudta, segítette a vizsgázót, nagyon jól egymás keze alá dolgoztunk. Én például a sós programomhoz egy kis almaecetet tettem a sóhoz, de így kicsit erős szaga lett, így az egyik “osztálytársamtól” kaptam egy kis petrezselymet, amit fel is vágott, belekevertünk és ez nagyon jól elvette a szagát az almaecetnek, viszont a pozitív élettani hatásai megmaradtak."

Melyek a jövőbeli céljaid Szaunamesterként?

"Minél többet adni a vendégeknek, akik résztvesznek a programjaimon. Viszont ehhez elengedhetetlen a folyamatos fejlődés, így a célom az is, hogy minél jobb legyek. Emiatt már fel is vettem a kapcsolatot Szabó Zolival, hogy a legyezéstechnikai tréningjére elmehessek, reményeim szerint ez még az idei évbe belefér.

Másrészt szeretnék minél több felöntést tartani, ezáltal is gyakorolni és fejlődni minél többet. Annyiban vagyok nehéz helyzetben, hogy mivel a civil szakmám nagyon messze áll ettől a világtól és nem vagyok sem fürdő, sem szálloda alkalmazottja, ahol rendszeresen lenne lehetőségem programot tartani, így most nagyon keresem a lehetőségeket, hogy hol tudnék akár alkalmanként (de még jobb lenne rendszeresen) programot tartani..."

Jelentkezési lapAmennyiben érdeklődsz képzéseink után kérjük jelentkezz és rövid időn belül felvesszük veled a kapcsolatot, vagy hívj a 06 70 7798309 telefonszámon!

A jelentkezési lap kitöltése nem jár semmilyen kötelezettséggel!

Név:
Telefonszám:
-
E-mail:
Szaunameszer képzés helyszíne, akár több is választható:
Virgácsmester képzés: