hírlevél

telefon: +36 70 779 8309 e-

Interjú Nagy Máriával frissen végzett szaunamesterrel

Nagy Mária mindössze néhány hónapja „vette kezébe a törölközőt”. Azóta elvégezte szaunamester képzésünket, komplett vendégkört alakított ki és benevezett az idei Magyar Országos Szaunamester Bajnokságra is. Hogyan hozta meg ezeket a döntéseket, hogy lehet, hogy ilyen gyorsan lép egyről a kettőre, milyen meglátásai vannak a szakmáról, hogy érezte magát a képzésen? Az alábbi sorokban Máriával folytatott interjús beszélgetésünket olvashatjátok!

szaunamester kepzes martfu fm2Hogy jött az ötlet, hogy elvégezd a szaunamester képzést?

Már korábban is tartottam szaunaprogramokat, de először csak a többiek biztatására, mert unatkoztunk a szaunában. Mondták, hogy ha a többieknek megy, akkor nekem miért ne sikerülne. Végül beleegyeztem, jó, akkor egyszer felöntök, és akkor ennyi. Amikor túl voltam rajta, ráébredtem, hogy ez nagyon klassz és innentől kezdve egyre többször tartottam felöntést, és ezzel párhuzamosan pedig tanulgattam a többiektől.

Ebben az időben egyébként szaunamesterek voltak melletted?

Volt szaunamester is mellettem, igen. De leginkább a vendégek bíztattak, hogy jó, amit csinálok. Aztán egyszer, amikor a Zsuzsi látta a felöntésemet, azt mondta, hogy szerinte el kellene végeznem a szaunamester képzést, ennek hatására pedig beiratkoztam.

Mi a véleményed Zsuzsinak az oktatásáról? Milyen volt a képzés?

Nekem nagyon tetszett! Pörgős volt, nem volt unalmas, kitért mindenre. Zsuzsi inkább ahhoz ragaszkodott, hogy minél több információt adjon át, ahelyett, hogy a tankönyvi anyagokat ismételjük. Az írásos tananyagokat otthon is el tudtam olvasni. Zsuzsi célja az volt, hogy minél több tudást adjon át, ez minden szempontból jól sikerült neki.

Egy-egy témába olyan mélységig mélyedtünk bele, ami kedvező volt mindenki számára. Szeretném hozzátenni, hogy nagyon szerencsés volt a tanulósereg összetétele is, mert nagyon sokféle szakmából, szerteágazó tudással, tapasztalattal jöttünk, és mindenki hozzá tudott adni a képzéshez.

Neked eredetileg mi a fő szakmád?

Van egy könyvelőirodám, amelyet főállásban vezetek. 30 éve könyvelek. Fixen van mindig bevételem, majdnem mintha fizetést kapnék, és jól beosztható szabadidőm van. Sokféle hobbit tudok űzni mellette, úgy, ahogy az nekem leginkább megfelel.

Ha jól gondolom, a könyvelés az inkább ülőmunka, a szaunamesterség pedig pörgős - kiegészítik egymást?

Igen ez így van. Igyekszek sokat sportolni. Több olyan szabadidős tevékenységem van, ahol mozogni kell, a szaunamesterség pedig egy nagyon jó edzésforma. A szaunában való mozgás, szinte a hypoxi tréning kategóriába fut, ezt az átlaghoz képest egész jól bírom.

Tehát sok sportot űzöl. Van olyan más sportági elem, amit át tudsz emelni a szaunamesterségbe? Bizonyos fogások esetleg? Vagy csak az állóképességedhez tesz hozzá?

Ami nagyon-nagyon jó, hogy Cross Fittezek is, így nem probléma, hogy fél órán keresztül egy 4 kg-os törölközőt emelek, ez egyáltalán nem szokott gondot okozni. Gyermekkoromban ritmikus sport gimnasztikáztam is, így számomra igazából nem bonyolult feladat megtanulni ezeket a törölközős akrobatikus műveleteket, amivel eleinte mindenki más küzd. Egyszer megmutatják, és általában egész elfogadhatóan tudom, de ez a része a szaunamesterségnek nem okoz gyönyörűséget nekem, de meg kell tanulni.

Akkor ezek szerint neked ez a véredben van!

Ezt ebben a formában nem állítanám, de talán a sportmúlt hozzásegít, hogy könnyebben ráálljon a testem erre.

Miért döntöttél éppen a SzaunaClub képzése mellett? Zsuzsi személye volt a meghatározó?

Nem, igazából a környezetemben is több a Szaunaclubbos szaunamester - szinte mindenki.

Ezt örömmel hallom!

Azért ne legyünk ennyire kategorikusak. Én nem vagyok ilyen, tehát a Szaunaclub-nál végeztem, de minden képzési formának vannak előnyei és hátrányai is.

Melyik tananyagrész tetszett a legjobban?

Az illatok! Nekem ez a része valamilyen formában még kihívás is. A technika meg az illat, amiben mindig lehet fejlődni.

Az biztos, hiszen elég összetett dolgokat feszeget. Akkor ez az, amit igazából nehezebbnek tartasz?

Inkább úgy mondanám, hogy érdekesebbnek. Nehéznek persze, hogy nehéz, mindegyik része nehéz, de ez új kihívás elé állítja az embert.

Akkor téged az aromaterápia jobban érdekel? Mélyebben elmerülnél benne?

Engem komplexen érdekel az egész! Ebben vannak kihívások.

szaunamester kepzes martfu fm3Mennyire érezted egyensúlyban az elméleti és a gyakorlati részeket a képzésen?

Egyensúlyban volt, de mint résztvevő nagyon fárasztónak éreztem. A négy nap alatt szinte alig pihentünk és folyamatosan új információk jöttek.

Igen, Zsuzsi is említette, hogy habár ajánlott mindegyik programra beülni, de ez a szervezetet azért megviselheti.

Én elég edzett vagyok, de az, amikor 8 felöntésre kell beülnöm egymás után, az számomra is nagyon sok.

Milyen volt a hangulat? Szívesen jártál be az órákra?

Jó volt, szerencsénk volt szerintem. Nem tudom persze, hogy másoknál mi a helyzet, hogy mennyire jó a csapat, de ez a 8 fős társaság hibátlan volt!

A legjobb az volt benne, hogy nagyon kiegyensúlyozott volt a társaság eloszlása tudásszintben is. Voltunk egy páran, akik már egy kicsit gyakorlottabbak voltunk, nem a nulláról kezdődött a gyakorlati-elméleti oktatásunk, és szerintem ebből a többiek és mi is profitáltunk.

Odafigyeltünk, hogy mit mutatunk a másiknak, ők abból profitáltak, hogy többünktől tudtak kérdezni. Tehát nem az volt, hogy csak egy embertől lehet kérdezni, mert ő tud mindent. Ha csak a Zsuzsi lett volna, akkor kevesebb idő jutott volna 1-1 embernek a valós képzésére, annak ellenére, hogy ő jól csinált mindent, de nem tud egyszerre 15 helyen ott lenni. Amikor bement a szaunába, és a többiek nem voltak bent, akkor mi tudtunk gyakorolni. Ha nincs ott olyan ember, akivel lehet gyakorolni, akkor az kiesés lett volna.

Egyébként még az is nagyon jó volt, hogy sok nagy tapasztalattal bíró szaunamester eljött látogatóba 1-1 napra hozzánk, és beálltak, illetve próbáltak nekünk segíteni. Megnézték a felöntéseinket, elmondták, hogy mi a jó, mi a rossz. Illetve odaálltak, és segítettek a teljesen kezdőknek is. Például Török Sanyi is mindenkivel külön-külön foglalkozott. Nagyon-nagyon jó volt, hogy valóban közösségi munka folyt. Ez a közös egymást segítő tanulás hozzájárult a képzés sikeréhez és ahhoz, hogy mindenki úgy menjen haza a 4. nap végén, hogy megérte eljönni. Mindenki azt érezte, hogy többek lettünk azáltal, hogy jelen lehettünk ezen a 4 napon teljes erőbedobással.

Jó kis húzóerő volt akkor! Van egyébként olyan szaunamester, akire példaképként tekintesz?

Szerintem mindenkinek van. Számomra a Török Sanyi az ikon, tehát hogy ha én mondjuk tized annyit tudnék, mint ő, akkor én egy nagyon boldog ember lennék. De sajnos még nem tartok ott, de számomra az az alázat, amit ő ebben a szakmában be tud mutatni, hogy a semmiből hogyan lehet elképesztő programokat csinálni, az egy követendő példa. „A kevesebb mindig több” - ez annyira visszajön a munkájában, és ezt annyira jó nézni és élvezni. Imádom!

Mesélj egy kicsit a vizsgáról! Hogyan élted meg, mennyire volt nehéz?

Nekem pályanehezített vizsgám volt, mert én az utolsó voltam, de ezt direkt vállaltam, mert azt gondoltam, hogy azok, akik még most kezdenek el ebben tevékenykedni, azoknak sokkal nagyobb a vizsgadrukkjuk, és nem szerettem volna, hogy a századik óra után valaki elájuljon az idegességtől. Úgy gondoltam, hogy nekem már van annyi gyakorlatom, hogy azért egy ilyen vizsgát meg kell tudnom csinálni, és aztán az lett ugye, hogy mi ketten, a gyakorlottabbak lettünk az utolsó kettő, és ez így teljesen rendben is volt.

Aztán nekünk utolsó kettőnknek kijutott egy problémás vendég. Aki nem tudta megérteni, hogy a szaunát lepedőben használjuk, fürdőgatya és papucs nélkül, aminek az lett a következménye, hogy végül is az én felöntésemre beült, de azt gondolom, hogy uraltam a helyzetet.

Igen, Zsuzsi mondta, hogy nagyon ügyesen kezelted!

Hát a vendég szerintem megemlegette. De egyébként ezt leszámítva nekem egyszerű dolgom volt a vizsgán, mert akik bent ültek a szaunában mind ismertem, csak 4 idegen volt.

De jó! Így mondjuk jó lehet vizsgázni!

Igen, a vizsgát én így éltem meg. Majdnem úgy éreztem magam, mint amikor dolgozok.

Sajnos a koronavírus visszaszorítása érdekében hozott kormányrenelet miatt az utolsó pillanatban vissza kellett vonnunk a zalakarosi Bajnokság versenyét. Fontos azonban kiemelni, hogy a jelentkezők között a Te nevedet is láttam. Ennek hogy jött az ötlete?

Hát, én nem akartam indulni. Én úgy gondoltam, hogy igen, majd el fogok egyszer indulni... januárban. Ebbe így bele is nyugodtam, mert januárig még annyit fogok tanulni, hogy jajj. Ezen elhatározásom után beszélgettem sokakkal, többek között Zsuzsival, Lendvay Zolival, Verebi Zolival, Török Sanyival... Szóval sok-sok emberrel, és megdöbbenve hallgatták, hogy én nem megyek a Zalakarosi versenyre, csak látogatóként. És kérdezték, hogy de hát miért? Hát nincs mit veszítenem!Hát, én nem akartam indulni. Én úgy gondoltam, hogy igen, majd el fogok egyszer indulni... januárban. Ebbe így bele is nyugodtam, mert januárig még annyit fogok tanulni, hogy jajj. Ezen elhatározásom után beszélgettem sokakkal, többek között Zsuzsival, Lendvay Zolival, Verebi Zolival, Török Sanyival... Szóval sok-sok emberrel, és megdöbbenve hallgatták, hogy én nem megyek a Zalakarosi versenyre, csak látogatóként. És kérdezték, hogy de hát miért? Hát nincs mit veszítenem!

Az első reakcióm az volt, hogy „dehogynem és egyébként is, hogy veszem magamnak a bátorságot, hogy abba a sorba, amelyben olyan nevek szerepelnek, mint Hruskó Csaba, Török Sanyi, én is beálljak?” Erre azt mondták, hogy „nem-nem, higgyem el, hogy nem így van.” Végül meggyőztek, hogy hát végül is nincs vesztenivalóm és legfeljebb én saját magamat fogom elítélni, hogyha nem teljesítek megfelelő módon a saját tudásom tekintetében.

Örülök, hogy így döntöttél! Bízom benne, hogy januárban valóban találkozhatunk! Egyébként a résztvevő Szaunamesterekkel készített interjúk során azt vettem észre, hogy nagyon nagyon szeretik a Bajnokságban, hogy egymástól is tanulhatnak az indulók.

Igen, végül úgy döntöttem, hogy nézzük meg, hogy mit tudok letenni az asztalra (vagy a mi esetünkben inkább a padra :-) ). Én egy maximalista, szűz jegyben született nő vagyok - a maximalizmus teljes mértékben jellemző rám, tehát amit csinálok, azt 100%-os odaadással teszem.

A felöntéseim is e tekintetben zajlanak. Tegnap is dolgozni voltam, csináltam 4 felöntést, de mindegyiket a maximumon - pedig az egyiken csak ketten voltak, de ugyanazt a minőségű felöntést kapták. Ez a verseny is olyan számomra, hogy a maximumot kell kihoznom belőle. Olyan fogalom, hogy csak a részvétel számít, számomra nem létezik. Ha megtettem mindent és ennek ellenére az csak a sokadik helyre elég, akkor is oké, tehát ezzel nincsen bajom, de a lényeg, hogy minden tőlem telhetőt megtegyek.

Milyen céljaid vannak a jövőre nézve?

Nekem igazából nincsen konkrét célom a szaunamesterséggel. Ha valamit mégis mondanom kellene, akkor az az lenne, hogy ne mindig tömeg szaunáztatás legyen, hanem legyen prémium szaunáztatás is. Nem az a lényeg, hogy sokan legyenek bent, hanem hogy azok, akik bent vannak, azok nagyon jól érezzék magukat attól, amit nyújtok nekik.

Zsuzsi egyszer azt mondta, hogy akkor jó egy felöntés,  ha szaunamesternek egy kicsit bent hagy magából egy darabot a szaunában.

Mindig arra törekszem, ha bemegyek a szaunába, akkor mindig valami olyat adjak, ami én vagyok, hogy belőlem tudjak egy kicsit adni a vendégeknek. Az kis vendégkör, amit már kialakítottam, már ezt megszokták tőlem, viszont mostanában egyre többször van visszafele is ez az érzés. Egyre többször úgy jövök ki a szaunából, hogy több lettem azáltal, hogy adtam.

Mióta dolgozol a szakmában?

Június óta.

Az igen! Úgy beszélsz róla, mint aki évek óta űzi.

Nem, viszont 20 éve szaunázok. Régebben volt otthon is szaunám, viszont ezt a mesterséget csak vendégként éltem meg eddig.

Most is szoktam menni vendégként is szaunázni, mert azt az oldalt is látnom kell, viszont nagyon rossz érzés, amikor azt veszem észre, hogy bizony, nagyon-nagyon-nagyon kevesen vannak olyanok, akik ugyanolyan filozófiával csinálják, amit csinálnak, amit én is követek, ez nem jó érzés.

Az a legrosszabb, hogy sok szaunamester munkaként tekint a szakmájára, nem pedig hitvallásként.

Az, hogy én erről bármilyen véleményt mondjak, kissé szemtelenség, hiszen június óta próbálkozom ezzel a szakmával, és igyekszek mindenkit úgy nézni, hogy ő több tapasztalattal bír mint én. De bennem az dolgozik, hogy csakis a legjobbat szabad és kell odatenni nap mint nap a vendégek elé. Az én mottóm, hogy a mennyiség megöli a minőséget… jó lenne ha mások is ezt magukénak éreznék.

Jelentkezési lapAmennyiben érdeklődsz képzéseink után kérjük jelentkezz és rövid időn belül felvesszük veled a kapcsolatot, vagy hívj a 06 70 7798309 telefonszámon!

A jelentkezési lap kitöltése nem jár semmilyen kötelezettséggel!

Név:
Telefonszám:
-
E-mail:
Szaunameszer képzés helyszíne, akár több is választható:
Virgácsmester képzés: