hírlevél

telefon: +36 70 779 8309 e-

A szaunamesterség elsajátítása – interjúsorozatunk második része

Végh Tímeával, Baráth Péterrel és Szabó Zoltánnal folytatott interjúsorozatunk első felében a szakma kihívásairól kérdeztük a mestereket. Már is itt a következő rész, amelyben megtudhatjátok, hogyan is lehet valaki igazi szaunamester! Ha a cikk olvasása közben kedvet kapsz rá, hogy kipróbáld magad a szakmában, a cikk végén megtalálod a mesterek elérhetőségeit – keresd fel őket bátran! :-)

Ami elengedhetetlen: a tudás szomja

A legokosabb emberek általában mindig úgy érzik, hogy még nagyon keveset tudnak. A szaunamestrségnél a tudásszomjnak soha nem szabad csillapodnia, már csak azért sem, mert ez egyenes út ahhoz, hogy elbízzák magukat. Zoltán számos esetben tapasztalja, hogy diákjai túlerőltetik magukat, időről-időre például elfeledkeznek a helyes légzésről. Amilyen könnyűnek hangzik, a légzés az, amit talán a legnehezebb uralni - hiszen automatikus!

Ha volt már valaha búvárkodásban részed, akkor bizonyára tisztában vagy vele, hogy a leggyakoribb hiba a kezdő búvárok körében, hogy a víz alatt továbbra is az orron át próbálnak lélegezni. A szaunamesterek esetében, mivel állandóan mozgásban vannak, kétségtelen, hogy egy idő után több oxigén után vágyik a szervezetük - a szaunában azonban az orron át történő levegővétel a helyes!

Milyen öltözékben lépnek fel a szaunamesterek?

Sok kérdés merül fel az öltözködést illetően, hiszen az már egyértelművé vált, hogy a vendégek számára a meztelenség a legideálisabb. Mi a helyzet a szaunamesterek esetében, akiknek a kényelem mellett az illemnek is erősen meg kell felelniük? A mesterek igyekeznek pamut ruhában megjelenni, Péter és Zoltán úgy nevezett szaunaszoknyát alkalmaznak. Szokás még a kesztyű használata is, hiszen a mozgás közben keletkezett verejtéktől így megkímélik a vendégeket.

Ami talán a legnagyobb kihívás - a figyelem központjában lenni!

A szaunamesternek a szauna olyan, mint a színpad - és nem véletlenül a hasonlat, hiszen a 20-40 fős közönség tekintete mind-mind rá szegeződik. Aki lámpalázas, annak bizony nagy gátat kell legyőznie. Hogy hogyan lehet leküzdeni a problémát? Meríts abból, hogy amit nyújtasz, abból mások táplálkoznak - olyan élményekkel térnek haza, amelyeket hosszú-hosszú évekig fognak még őrizni. Arról nem is szólva, hogy lehet, valakinek a Te programod fogja adni azt a lökést, hogy elhatározza, ő maga is szaunamester lesz!

bannerpélda1

Hallgass a testedre!

Néha kell a pihenő. Egy-egy szaunaprogram alkalmával a test igencsak kimerül. Rengeteg a vitamin és ásványi anyag veszteség, amit persze lehet pótolgatni, de nem határtalanul. Napi 3-4 körnél többet vállalni, néhány szabad pihenő napot beiktatni szinte kötelező, ha meg akarod óvni az egészségedet. Ellenben a tested megbosszulja: görcsöket, hányingert, fejfájást, gyengeség érzetet és megannyi kellemetlen dolgot von maga után.

De nem csak ebből adódhat a test kimerülése! A szaunamesterek olyan mozdulatsorozatokat ismételnek, amelyek bizony kellő felkészülést igényelnek. A csukló, a kar, a derék bemelegítése elengedhetetlen - hiszen a túlerőltetés könnyen vezethet például ínhüvelygyulladáshoz.

A szaunamestereknek ugyanis hosszútávon kell gondolkodniuk, hiszen nincs olyan, hogy egy szaunamester "kiöregedik" a tevékenységből. Olyan létezik - mint, ahogy az élet minden területén -, hogy úgy érzi, már nem tud többet meríteni belőle és ekkor önszántából visszavonul. Tímea példaképét, Zsebedics Marikát említi meg, aki 60-on túl is, korát meghazudtolva szédítően teljesít a szaunaprogramokon.

Bárki szaunamesterré válhat?

Nyilván itt is, mint az élet bármely területén, vannak kizáró tényezők, de ez mindig egyéni elbírálás alá esik. Ha valaki szeret és szokott is szaunázni és nem tud olyan tényezőről, ami azt is kizárhatná, akkor a szaunamesterségtől már csak néhány lépés választja el. Ettől függetlenül ugyanis semmi akadály nincs - aki kipróbálja vagy beleszeret, vagy más utakon folytatja az életét.

Egy biztos, aki szaunamester szeretne lenni, számolnia kell vele, hogy sok-sok ismerőssel, baráttal fog gazdagodni, rengeteg utazásban lesz része és megannyi embernek fogja bearanyozni a napját!

Mi a szaunamesterek célja?

Azon felül, hogy a szaunamesterséggel járó varázst, az utazásokat, a kapcsolatteremtést kiélvezzék, céljuk az egészséges szaunázás népszerűsítése, a kultúra megismertetése másokkal, illetve, hogy minél többen "megismerjék és megszeressék ezt a csodás, tűzforró világot, amit szaunának hívnak".

Köszönjük szépen a válaszokat!

Ha kedvet kaptál kipróbálni a szaunázás e formáját, keresd bátran a szaunamestereket a feltűntetett elérhetőségek bármelyikén.


Baráth Péter

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Telefon: 70/4348153

Szabó Zoltán

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Telefon: 06309593380

Végh Tímea

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

És ezzel még nincs vége, hamarosan közzétesszük a mesterekkel folytatott beszélgetés egészét! :-)

 

Jelentkezz képzésünkre most!Amennyiben érdeklődsz képzéseink után kérjük jelentkezz és rövid időn belül felvesszük veled a kapcsolatot, vagy hívj a 06 70 7798309 telefonszámon!

A jelentkezési lap kitöltése nem jár semmilyen kötelezettséggel!

Név:
Telefonszám:
-
E-mail:
Szaunameszer képzés helyszíne, akár több is választható:
Virgácsmester képzés:

Jelentkezési lapAmennyiben érdeklődsz képzéseink után kérjük jelentkezz és rövid időn belül felvesszük veled a kapcsolatot, vagy hívj a 06 70 7798309 telefonszámon!

A jelentkezési lap kitöltése nem jár semmilyen kötelezettséggel!

Név:
Telefonszám:
-
E-mail:
Szaunameszer képzés helyszíne, akár több is választható:
Virgácsmester képzés: