hírlevél

telefon: +36 70 779 8309 e-

Szaunamesterkedés – merre fejlődik a szakma?

Aki ült már szaunaprogramon, bizonyára megfogalmazódott már benne a gondolat, milyen tuti szakmáról is van szó – egész napos wellnessezés, ismerkedés, miközben a szaunázás az egészség számára is fokozottan jótékonyan hat. De vajon mennyire nehéz elhelyezkedni és hogyan lehet felmászni azon a bizonyos ranglétrán? Interjúsorozatunk következő részében Szabó Zoltán szaunamester saját múltján keresztül válaszolja meg a szakmával kapcsolatos általános kérdéseket.

„Én önszántamból és a szakma szeretetéből adódóan döntöttem úgy, hogy szerencsét próbálok főállású szaunamesterként. – vallja Szabó Zoltán, szaunamester – „Emellett persze nem elhanyagolható tény, hogy Keszthelyen élek és, főleg Hévízre gondolok, egymást érik a szállodák és jókor voltam jó helyen. Persze nem volt ennyire egyszerű, mert fel kellett ismerni a lehetőséget és meg kellett teremteni a saját keresletemet. Ez közel 6 évbe telt. Így boldog vagyok. Igaz, hogy havi 60-70 felöntést csinálok és ünnepnapokon és hétvégéken van, hogy 4-5 napig nem vagyok otthon, de nem bánom, hiszen van miért dolgozni.”

Ma már a wellness létesítmények sorra fedezik fel a szaunában rejlő lehetőségeket, így egyre több helyen alkalmaznak szaunamestereket is. Zoltánnak azonban nem volt ilyen egyszerű…

„Mivel amikor kezdtem, nem volt egy igazán elterjed szakma, nem igen volt kinek utánam kapni. Egy keszthelyi hotel szaunájában kezdtem, ami 6 fős volt. Amikor az első nap le akartam vetetni a vendégekkel a fürdőruhát, akkora felháborodás volt, hogy haza akartak zavarni. Amit kerestem vele, pedig inkább tanulópénz volt.”

Zoltán ennek ellenére nem adta fel! Már számos korábbi cikkünkben kiemeltük, mennyire fontos a kitartó erő, illetve a határozottság – hiszen a felelősség a szaunamestert terheli, így bizony ki kell állnia az igazáért.

„Volt a második évemben olyan hely, ahol hosszas alkudozás után úgy mentem oda, hogy meg sem hirdették, ami miatt kevés vendég jött össze, ezért egy tányér töltött káposztával fizettek ki, ami még csak finom sem volt. Szóval az első három év nehézkesen indult. Sok volt a kilincselés, az ingyenmunka, de megérte.

A mai állapot többek közt köszönhető az országban működő szaunamestereknek (hogy csak a legfontosabbakat említsem: Végh Timi, Baráth Peti, Belley Attila, Egri Csabi és Tompek Ati), egyre több vendég ismerte meg a szakmát, egyre jobb lett, egyre interaktívabb (pedig akkor még nem volt se zene, se jelmez, csak egy törölköző, egy zászló és a személyiség) és egyre közkedveltebb. Szóval a mai népszerűség annak is köszönhető, hogy ott, akkor néhány ember kitartott és nem adta fel.”

essential oils 1433692 960 720

De vajon mik a jövőbeli kilátások? Ahogy fejlődik a szauna kultúra, úgy fog egyre több munkahely teremni?

„Nehéz erre válaszolni. Ha pusztán a számokat néznénk, valóban ez lenne a helyzet, mivel egyre nagyobb a kereslet a kikapcsolódás ezen formája iránt.

Egyfelől van egy réteg, akik azt mondják, hogy nekik nem kell a jelmez, nem kell a cirkusz. Nekik meleg kell és nem a show, hanem a szaunamester személye miatt látogatnak el egy-egy helyre. Ezt tükrözi az idén először megrendezésre kerülő I. Magyar Szauna Klasszik bajnokság, ami szintén egy szélsőséget képviselt, mivel meg volt adva a négy alaplegyezés és 5 liter víz. Nem lehetett beszélni, nem volt javasolt improvizálni. Ez is a profizmust tükrözi, de visszafogja az egyéniséget. Ettől függetlenül remélem, hogy jövőre is megrendezésre kerül, mert az eddigi egyik legjobb hangulatú verseny volt.

A másik ág pedig a jelmezes show felöntések, amikre Magyarországon jelenleg kevés szauna alkalmas igazán. Viszont ahogy épülnek a szaunák, úgy lesz szükség egyre több szaunamesterre. Többen szegezték nekem a kérdést, hogy miért van szükség ennyi szaunamesterre, hisz ez másra nem jó, a szakma felhígításán kívül. Nekem az a meglátásom, hogy aki érdemes rá és egyéni stílust képvisel, nem a szakmát hígítja, hanem hozzáad a közös értékhez és fennmarad. Aki nem, az kihullik és nem lesz lehetősége csinálni.”

Teljes mértékben igazat adok, hiszen gondoljunk csak bele - hány olyan szakmát tudunk mondani, amelyből rengetegen végeznek egyetemet, mégis hiányszakmának számít? Azért akad bőven. Hiszen nem mindegy, hogy az ember hol és mit tanul, milyen mélységig merül el az adott témában, kedvből vagy kényszerből űzi-e és még sorolhatnám… De azért kíváncsiságképpen: mennyi szaunamester lehet most jelenleg Magyarországon? Mennyire felkapott a szakma? Mennyien végeznek nálatok évről évre? És a végzett hallgatók közül hányan jelzik vissza, hogy valóban megtalálták a helyüket a szakmában?

„Sok. 3-400. Vagy még több. Bár jó részük hobbista, meglehetősen nagy az aránya a dolgozni akaró hallgatóknak is. Felkapottnak felkapott, mivel számokkal bizonyítható, hogy forgalomgeneráló hatása van, viszont még mindig nagyon kevés az a hely, ahol ez a fizetésekben is megmutatkozna. Igaziból sok helyen még mindig nincs elég komolyan véve és egyszerű legyezgetésnek tartják, pedig ennél jóval többről van szó. Ezen dolgozom én is. Sok hallgató, aki nálam végzett, rendszeresen jár hozzám gyakorolni és együtt találunk ki új dolgokat és fejlesztjük a saját stílusunkat. Mert ez a kulcs. Nem szabad megállni!

Mivel lehet kitűnni a tömegből? Érdemes-e a szaunamesterség mellé valamilyen kiegészítő képzést is elvégezni, amellyel nagyobb eséllyel indulhat el valaki – „mi mutat jól az önéletrajzban”?

„Nem feltétlenül. Vannak, akik könyvelőként, pincérként, logopédusként dolgoznak, és emellé azért választják ezt a szakmát, hogy kiszakadjanak a mindennapok monotonitásából és egy más közegben, hiába, hogy munkáról van szó, felfrissüljenek. Persze, ha valaki kimondottan szaunamesterként szeretne dolgozni, akkor érdemes akár úszómesteri, akár masszőri papírt szerezni, mivel így sokkal nagyobb az esély.”

Jelentkezz képzésünkre most!Amennyiben érdeklődsz képzéseink után kérjük jelentkezz és rövid időn belül felvesszük veled a kapcsolatot, vagy hívj a 06 70 7798309 telefonszámon!

A jelentkezési lap kitöltése nem jár semmilyen kötelezettséggel!

Név:
Telefonszám:
-
E-mail:
Szaunameszer képzés helyszíne, akár több is választható:
Virgácsmester képzés:

Jelentkezési lapAmennyiben érdeklődsz képzéseink után kérjük jelentkezz és rövid időn belül felvesszük veled a kapcsolatot, vagy hívj a 06 70 7798309 telefonszámon!

A jelentkezési lap kitöltése nem jár semmilyen kötelezettséggel!

Név:
Telefonszám:
-
E-mail:
Szaunameszer képzés helyszíne, akár több is választható:
Virgácsmester képzés: